Ugovor grada Niša i banke Intesa za kreditiranje malih privrednika

NIŠ

            U Gradskoj kući u Nišu potpisan je Sporazum o poslovnoj saradnji Grada Niša i Banca Intesa u   okviru Programa lokalnog ekonomskog razvoja Grada Niša za 2019. godinu, koji realizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte .

           Kako bi se pomoglo niškim preduzetnicima upućen je javni poziv bankama zainteresovanim za kratkoročno kreditiranje privrednih subjekata sa teritorije Grada Niša, uz učešće Grada kroz subvencionisanje kamate na kredite za nabavku obrtnih sredstava, troškove nabavke mašina i opreme, osavremenjivanje procesa proizvodnje, stabilizaciju proizvodnje, investiranje u nova savremena sredstva za rad i proizvodnju. Ova sredstva koristiće se sa ciljem  razvoja preduzetništva a u izgradnji, rekonstrukciji i adaptaciji poslovnog prostora i novo zapošljavanje.

              “Za grad Niš je važno da se ovakvi programi realizuju kako bismo podstakli dalji razvoj preduzetništva i domaće privrede uopšte i time doprineli smanjenju stope nezaposlenosti u našen gradu”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. “ Lokalnoj samoupravi su za realizaciju ovih planova potrebni pouzdani partneri i stoga sam zadovoljan što ćemo ovaj program realizovati u saradnji sa Banca Intesa. Grad Niš izdvaja 9 miliona dinara za subvenciju kamata na kredite koji će biti dodeljeni privrednim subjektima“, rekao je prilikom potpisivanja Sporazuma o saradnji Gradonačelnik Darko Bulatović.

                  Minimalni iznos kredita za koji će se subvencionisati kamata je 100 000 dinara, a maksimalni 1.500 000  dinara. Grad Niš subvencionisaće kamatu do utroška sredstava sa rokom otplate od 12 meseci. Svrha subvencionisanja dela kredita je doprinos privrednom rastu kroz lakši pristup privatnog sektora kreditnim sredstvima, koja se odobravaju po povoljnijim uslovima.

               “ Već treću godinu zaredom naša banka u saradnji sa Gradom Nišom pomaže razvoj lokalne privrede kroz povoljno finansiranje preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća. Sporazum koji smo danas potpisali obezbediće dodatnu finansijsku potporu za unapređenje poslovanja privrednika u Nišu koje smo u protekle dve godine podržali sa 340 miliona dinara kredita sa subvencionisanom kamatnom stopom”, kazala je Violeta Marjanović, regionalni direktor  Banaka Intesa.

                Prema rečima Milana Ranđelovića, direktora Kancelarije za lokalni  ekonomski  razvoj i projekte grada Niša ove godine se očekuje veći broj zainteresovanih privrednika za ovu vrstu podrške.

                 “Prošle godine smo dali 159 karedita, zapravo, toliko se vlasnika mikro, malih i srednjih preduzeća javilo, dobilo kredite i iste otplatilo”, kaže Ranđelović. “ Ove godine očekujemo da se javi oko 200 vlasnika mikro, malih i srednjih preduzeća kojima ćemo pomoći na ovaj način. Namene kredita su iste kao i prošle godine i mogu se koristiti za razvojne projekte, za nabavku opreme, rekonstrukciji poslovnog prostora, investiranje u nova sredstva za rad i proizvodnju, adaptaciju poslovnog prostora, nabavku mašina i opreme, stabilizaciju proizvodnje”, istikao je Ranđelović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare