UDRUŽIVANjE U ZEMLjORADNIČKE ZADRUGE KAO BUDUĆNOST

LESKOVAC

 

Na osnovu decenijske prakse o značaju i prednostima udruživanja poljoprivrednika u zemljoradničke zadruge, Regionalna privredna komora Leskovac i Savez zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga organizovali su okrugli sto na temu „Udruživanje u savremene zemljoradničke zadruge prilagođene zahtevima evropskog i svetskog tržišta sa primerom dobre prakse“. Jablanički i Pčinjski okrug su veliki proizvođači voća i povrća i, po logici stvari i stanju na tržištu, morali bi da imaju hladnjače jako velikog kapaciteta, kako bi svoje proizvode sačuvali od kvarenja i kako bi imali isti kvalitet u januaru ili februaru kao i kad su ti proizvodu ubrani u, npr., avgustu, septembru ili oktobru. Na taj način se postiže veća cena i do 3-4 puta. Bez udruživanja u zemljoradničke zadruge teško će pojedinačno opstati, čak i oni koji u ovom trenutku misle da su veliki, izrečeno je na tribini.

Svoje iskustvo je preneo Jovan Čonić, prvi direktor Zemljoradničke zadruge „Voćar“ iz Novog Slankamena. Između ostalog, on je rekao i da je njihovo iskustvo slično ovdašnjem. Imali su probleme sa nakupcima, neplaćanjem preuzete robe, kvarenjem i bacanjem robe, dešavalo se da prodajna cena nije mogla da pokrije proizvodnju… Udruživanjem pre nekoliko godina su seli i dogovorili se, obezbedili sredstva, delom kroz kredite, delom samofinansiranjem i krenuli da rade napravivši hladnjaču koja ima kapacitet 300 vagona. Sve što je nedostajalo uspeli su da prevaziđu. Jabuke, koje čine oko 70% proizvoda, mogu sada da jako dugo čuvaju i da čekaju sa prodajom do trenutka kada im odgovara cena.

„Srbija je agrarna zemlja i, po meni, nema druge priče, već bi država i ministarka poljoprivrede trebala da zasuče rukave, da obiđe okruge i da se jednostavno da prioritet i zamah srpskoj poljoprivredi koja će vrlo brzo zemlju da izvuče iz bilo kakvih problema. Industrija to ne može, jer je svet otišao jako daleko, a mi smo tu mali, ali u poljoprivredi svet polako za nas postaje malo dete“ dodaje Čonić.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare