PROJEKAT “EVO PRILIKE” – PODSTICANjE MLADIH ZA ULAZAK U SVET RADA I BIZNISA

LESKOVAC

 

Evropski pokret u Srbiji Leskovac i projektni partneri KZM Vlasotince, Lebane i Bojnik, Gradska uprava za društvene delatnosti Leskovac, Nacionalna sližba zapošljavanja Filijala Leskovac i Regionalna privredna komora Leskovac održali su zajedničku konferenciju na kojoj su predstavili projekat „Evo prilike – Razvoj održivog mehanizma podsticanja i osnaživanja nezaposlenih mladih za ulazak u svet rada i biznisa“.

Po rečima Srđana Dimitrijevića iz EPuS-a radi se o nastavku prethodnog projekta, gde je od 60 korisnika njih 16 napravilo suštinski iskorak u svom ekonomskom osamostaljivanju, dvoje ima svoje firme, a četvoro je na putu da to uradi. Desetoro uveliko radi u privatnim firmama i ako bismo to preveli po ceni po kojoj država subvencionira jedno radno mesto, ispostavilo bi se da je jedan dinar uložen u ovaj projekat ušesnaestostručen!

Irena Cvetković, koordinator Kancelarije za mlade iz Vlasotinca govoreći o nacionalnoj strategiji za mlade Jablaničkog okruga za period od 2015. do 2025. rekla je da je strateški cilj doprinos na ostvarenju većih mogućnosti u zapošljavanju i razvoju preduzetništva mladih. Iznela je i podatak da u Srbiji postoji oko 1,5 miliona mladih, što je nekih 20% ukupnog broja stanovnika. Jablanički okrug ima oko 34000, odnosno oko 24% nezaposlenih, od čega je 8300 mladih do 30 godine starosti.

Goran Jović, ispred Regionalne privredne komore, najavio je svu moguću pomoć i saradnju, jer ovakvim aktivnostima se sprečava i odliv stanovništa. Ovakav projekat dokazuje da se može pokrenuti sopstveni posao iako se nema početni kapital. Važnije od svega je imati ideju i znanje.

Od ovog projekta se očekuje da u narednom periodu nezaposleni mladi sa svojim društvenim partnerima stvore instituciju koja će im obezbediti učinkovitu multisektorsku komunikaciju i saradnju u poslovnom aktiviranju

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare