UDRUŽENjE „ROSA“ : ROMI NISU SAMO STATISTIČKI BROJEVI

LESKOVAC

 

Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, Udruženje gradjana  Rosa je u centru grada delila propagandni materijal na ovu temu, te tako upoznavala građane Leskovca o značaju ovog dana.

Zoran Saitović predsednik organizacije kaže da je cilj pokazati da Romi nisu samo statistika, te da se ukaže na položaj ove zajednice u Leskovcu.

„Prema informacijama koje smo dobili predstavnici Roma su gradonačelniku rekli da položaj Roma u gradu nikad nije bio bolji. Zapravo, situacija je sasvim drugačija i potpuno obrnuta. Treba samo da se prođe kroz romsko naselje i upitaju Romi kako žive i sve će vam biti jasno. Ono što je bitno je da građani Leskovca itekako dobro znaju za romsku zajednicu i da romska i srpska zajednica imaju itekako dobre odnose, ali ovim želimo da pokažemo i da Romi nisu samo za igru i pesmu, nego da Romi znaju da budu drugačiji, da traže jednake šanse kao i svi drugi građani. Treba nešto uraditi na poboljšanju položaja samih Roma, pomoći pri obrazovanju, stanovanju, odnosno na svemu onome što je potpisano prilikom Dekade inkluzije Roma.“

Podršku Romima svojim prisustvom pružio je i književnik Saša Stojanović, autor romana „Put za Jerihon“, priču o Ahmedu Ademović, čoveku koji je trubom dobio Kumanovsku bitku. Roman je ujedino i omaž još dvojici Roma, Ahmetu Ide Ahmetoviću koji je dobio Bregalničku bitku i pradedi Fejata Sejdića, Rustemu Sejdiću, zahvaljujući kome je dobijena bitka na Kajmakčalanu.

„Problemi sa obrazovanjem i sistemskim zdravljem traže hitno rešavanje. Mislim da ako bi se ta dva problema rešila, rešili bi se mnogi drugi problemi. Iz samog Leskovca i okoline imamo trojicu junaka čije su grudi okićene Karađorđevom zvezdom. Mislim da mi nismo svesni značaja koji su Romi ugradili u stvaranje ove države.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare