OBRAZOVANjE SPAJA NE RAZDVAJA

LESKOVAC

Udruženje APEL iz Leskovca (Udruženje profesionalaca u obrazovanju i učenju) u Domu kulture Roma organizovalo je završnu aktivnost akcije „Obrazovanje spaja ne razdvaja 2“.

Akcija je deo projekta „Mreža prijatelja inkluzivnog obrazovanja“ Fondacije za otvoreno društvo Beograd i Centra za interaktivnu pedagogiju Beograd. Obeležavajući i Svetski dan Roma zajedničkom organizacijom udruženja APEL, Doma kulture Roma Leskovac, PEC Duhovni centar – Zajednica Roma Leskovac i omladinskog kluba „Obrazovanje spaja ne razdvaja“ uz učešće učenika srpske i romske nacionalnosti priređen je i prigodni program na srpskom i romskom jeziku čiji je cilj podizanje nivoa svesti o neophodnosti razvoja inkluzivnog obrazovanja i interkulturalnosti.

Predsednica udružanja APEL Marija Stamenković kaže da ovaj projekat podrazumeva jačanje kapaciteta omladinskog kluba „Obrazovanje spaja ne razdvaja“ za rad sa decom i porodicama romske nacionalnosti, a sve u cilju stvaranja društva u kome će sva deca imati jednaka prava na obrazovanje. Namera na današnji dan je da deca romske i srpske nacionalnosti predstave kroz književnost, pesmu i igru predstave svoju nacionalnu kulturu i pokažu da nas kultura i obrazovanje spajaju, te tako obeleže Svetski dan Roma.

Vladimir Amzić direktor Doma kulture Roma kaže da ovakve akcije druženja dece su višegodišnja tradicija.

„Ako kod starijih postoje neke predrasude, kod mlađih toga nema. Lepo se druže, zabavljaju, tako da su stariji ti koji prave „probleme“. Ovakva druženja se često dešavaju, imamo radionice gde deca zajednički stvaraju.“

Apel Romi 1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare