Udruženje ,,Naš svet, naša pravila” izradilo analizu i preporuke za zelenu politiku Grada Vranja

VRANJE

Udruženje mladih ,,Naš svet, naša pravila” izradilo Analizu integracija klimatskih promena u zelenu politiku Grada Vranja uključujući i trinaest preporuka koje lokalna samouprava može da ispuni kako bi se grad efikasnije borio protiv klimatskih promena.

Iz udruženja ,,Naš svet, naša pravila” ističu da ukoliko se analiziraju podaci klimatskih parametara za Vranje koji su dostupni na sajtu ,,Digitalni atlas klime Srbije” (https://atlas-klime.eko.gov.rs/), zabeležena srednja dnevna temperatura (TAS) u periodu 1950-2020. godine je u konstantom porastu od 1997. godine (TAS 8,398⁰S), dok je u 2020. godini iznosila 10,759⁰S.

,,Scenariji za promenu srednje dnevne temperature u budućnosti pokazuju pozitivne trendove povećanja. U budućnosti biće izraženih povećanje temperature ukoliko se ne preduzimaju mere mitigacije klimatskih promena, dok će ukoliko se one primene, promene biti umerene”, navode iz ovog udruženja.

NSNP ističe da mnoga značajna strateška gradska dokumenta grada Vranja ne prepoznaju klimatske promene.

Kao primer navode Prostorni plan Grada Vranja iz 2018. godine koji ne prepoznaje pojam klimatske promene i ne sadrži procenu uticaja i rizika klimatskih promena kao i mera za prevenciju i otklanjanje uzoka koji izazivaju klimatske promene. Takođe, navode da Generalni urbanistički plan (GUP) Vranja iz 2018. godine ne sadrži procenu efekata klimatskih promena, cilj ili mere i ističu da su u dokumentu definisane mere koje bi mogle da se podvedu pod mere adaptacije na klimatske promene ali nisu tako nazvane i dovedene u vezu sa klimatskim promenama.

,,Sa druge strane, pozdravljamo to što je Grad Vranje marta 2022. godine potpisao Memorandum o razumevanju sa GIZ-om (Nemačka međunarodna organizacija za saradnju), za izradu SECAP – Akcionog plana za održivu energiju i klimu”, kažu iz NSNP-a. (kraj)DC/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare