Udruženje distrofičara predstavilo časopis „Drugačiji a isti“

 

LESKOVAC

U Udruženju distrofičara u Leskovcu danas je predstavljen časopis „Drugačiji, a isti“ koji je pripremljen i štampan u okviru projekta „Život sa distrofijom 2“ koji finansira grad Leskovac.

 

Na ovaj način podići će se stepen informisanosti kako članova udruženja, tako i ostalih zainteresovanih grupa lokalne zajednice.

Predsednica udruženja Gordana Stojanović rekla je da je promocija organizovana povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

„Udruženje distrofičara postoji i uspešno radi već 38 godina, a politika za koju se zalažemo je zasnovana na principima ravnopravnog učešća i samostalnog života osoba sa invaliditetom. Mi smo jedna od retkih organizacija kojom rukovode i u njoj rade isključivo osobe sa invaliditetom, a rad na zagovaranju zaštite ljudskih prava i socijane inkluzije nam uopšte ne pada teško. Trudimo se da sve naše ideje pretvaramo u rezultate. Mi smo zaposlili devet naših članova koji su aktivnim radom u udruženju ostvarili pravo na rad i penziju. Poslednjih godina su naši članovi, zahvaljujući našim aktivnostima i saradnji sa lokalnom samoupravom, postali „vidljivi“, aktivni i uključeni u mnoga društvena dešavanja, a tako su se poboljšao i položaj osoba sa mišićnom distrofijom.“

Promociji časopisa je prisustvovao i gradonačelnik Goran Cvetanović koji je rekao da osobe koje kroz život idu sa dodatnim teretom, fizičkim invaliditetom, predstavljaju pravi primer kako treba živeti, ulažući mnogo snage i volje da žive dostojastven i normalan život, bez obzira na teškoće.

„Jedan od zadataka lokalne samouprave je da im pomogne u tome. U toku ove godine izdvojili smo 35 miliona dinara za finansiranje projekata iz oblasti socijalne zaštite. Jedan od takvih projekata je „Život sa distrofijom“, zahvaljujući kome je nastao ovaj časopis koji distrofičare treba da osnaži da se aktivno uključe u društvene tokove, a sve nas informiše o životu sa ovom bolešću. Sa zadovoljstvom mogu da kažem i da grad finansira rad osam personalnih asistenata, od kojih je petoro angažovano upravo za pomoć obolelima od distrofije.“

Načelnica Uprave za društvene delatnosti Suzana Stanković Ilić rekavši da se grad Leskovac trudi da značajan doprinos radu raznih udruženja osoba sa određenim telesnim hendikepom i da ta pomoć nije samo finansijska, nego i u svakom drugom smislu.

„Kao primer dobre prakse unapređivanja socijalnih usluga u lokalnoj zajednici Leskovac se često pominje, a nedavno su nam stigli i dopisi nekih udruženja iz Knjaževca, Zaječara i tako dalje, koji su tražili da im pošaljemo svu dokumentaciju potrebnu za projektno finansiranje kako bi svojim predstavnicima vlasti pokazali kako se finansiraju i podržavaju udruženja.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare