Održani 12. Dani krompira

LESKOVAC

Tradicionalna manifestacija „Dani krompira“ održana je po dvanesti put danas u Pečenjevcu. Posetioci su mogli da pogledaju i probaju razne specijalitete koje su pripremile žene iz Pečenjevca i članice Foruma žena SNS.

Za poljoprivrednike je organizovano  I stručno predavanje.

Direktor Doma kulture Dejan Marković rekao je da je bilo teško pokrenuti ovu manifestaciju, ali se ona za svo ovo vreme stalno obogaćuje i poboljšava u kvalitativnom smislu.

leskovac-krompirijada

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je istakao da je cilj uspostavljanje direktnog konktakta između individualnih proizvođača krompira, kupaca ove povrtarske kulture i relevantnih poljoprivrednih institucija.

„Ove godine pod krompirom je bilo zasađeno 2900 hektara, a površine su gotovo nepromenjene u poređenju sa 2015. Poslednjih godna zbog visoke cene i potražnje na tržištu sve je više proizvođača koji se orijentišu na proizvodnju merkalnog krompira u zaštićenom prostoru, koji za tržište prispeva već sredinom marta i nudi se kao mladi krompir.“

Cvetanović je podsetio i da je od 2013. godine u subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača uloženo 127 miliona dinara, zahvaljujući čemu je subvencije dobilo 3320 gazdinstava na teritoriji Leskovca.

leskovac-krompirijada-2

„Kroz projekat „Elektrifikacija polja“ za isti period uložili smo 65,6 miliona donatorskih sredstava. Izrađeno je preko 37 kilometara elektromreže i 221 gazdinstvo u pet sela dobilo je mogućnost da navodnjava na struju. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine u protekle tri godine uredili smo 140 kilometara atarskih puteva, a vrednost radova iznosi 42 miliona dinara. U komasaciju zemljišta uložili smo 22 miliona, a u krčenje plantaže na površini od 165 hektara 29 miliona.“

Cvetanović je na kraju poručio poljoprivrednicima da je lokalna samouprava spremna da ulaže u poljoprivredu, ali da je važno i da sami proizvođači razmišljaju o uvođenju novina i investiranju u proizvodni proces, jer samo zajedničkim delovanjem može da se povećaju prinosi i svede uticaj vremenskih nepogoda na minimum.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare