Učesnici medjunarodnog Gastrofestivala u Leskovcu

LESKOVAC

Učesnici Petog međunarodnog gastrofestivala u Nišu, gde je bilo 40 gastronoma iz 30 zemalja, posetilo je Visoku poslovnu školu strukovnih studija u Leskovcu gde su obišli školski gastro-kabinet. Nakon toga, gosti su obišli i destileriju „Trivulesk“ i crkvu Odžakliju.

Jedan od medijski najpoznatijih gostiju je došao iz „paklene kuhinje“, Saša Mišić, za koga Leskovac i roštilj ne predstavljaju tajnu.

„Smatram da gastronomske specijalitete treba jesti samo u kraju odakle potiču. Leskovački roštilj bilo gde drugde ne može imati ni približno kvalitet sličan ovom ovde. Čini mi se da čak i voda, kad je prenesete negde drugde, nema isti ukus. Da li je najbolji na svetu, ne znam, nisam obišao ceo svet, a da je ukusan, tu nema zbora. Ne može pica biti ista u Beogradu i negde u Italiji, a slično je sa svakim specijalitetom. Roštilj od životinja sa ovog područja, pečen na ćumuru iz ovog kraja i pripreman iz ruku majstora koji se ovde rodio jeste autentični leskovački specijalitet. A imate i ajvar, papriku, spržu, ma imate sve. Škola je dobro opremljena, kuhinja čista, uredna i moderna, predavači dobri, studenti vredni. Nema zime za leskovačku kuhinju!“ smatra Saša Mišić.

Predsednik Udruženja šefova kuhinje Crne Gore i osnivač Fakulteta za gastronomiju na Svetom Stefanu Vuko Mitrović je prvi put u Leskovcu.

„O karakteristikama i ukusu leskovačkog roštilja suvišno je i pričati, a ja sam imao sreću da ga kušam u najpoznatijem crnogorskom hotelu „Splendid“. Pripremao ga je Leskovčanin Aleksandar Stanković, kao šef kuhinje. On taj posao radi već nekoliko godina i predstavlja ga na svim takmičenjima gastronoma, gde redovno osvaja priznanja. To je još jedna veza nas iz tog dela Crne Gore sa Leskovcem, u kome sam prvi put ne da radim, već da uživam.“

Istok Legat, predsednik udruženja slovenačkih kuvara i međunarodni sudija sa najvišom licencom, kaže da je prošle godine žirirao na 30 takmičenja.

„Mladi leskovački kuvari kvalitativno napreduju i to se vidi. Bio sam na takmičenju u Nišu i prošle godine, a za poslednjih 12 meseci, napredak koji u načinu pripreme, inovativnosti i načinu serviranja postižu studenti iz leskovačke Visoke škole je više nego evidentan. Drago mi je da ovakva ustanova postoji, vidim da deca imaju sve uslove da se nauče poslu, imaju dobre predavače, a i na tržištu se kuvari plaćaju suvim zlatom. Za sve će biti mesta, a posebno za najbolje, najmarljivije i najupornije.“

Goste je, u ime gradonačelnika pozdravila pomoćnica, Jasmina Ranđelović.

„Leskovac se već sada, kao svetska prestonica gastronomije, može pohvaliti sa tri brendirana proizvoda: roštilj mesom, ajvarom i spržom i tom svojom ponudom kunkuriše svakom drugom gradu. Nadam se da će eminentni gosti imati priliku da sva tri brenda probaju, da uživaju i da nam ponovo dođu.“

Profesor gastronomije na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Leskovcu, Momčilo Conić, kaže da će gostima biti serviran „leskovački voz“.

„Studenti će pripremiti ovaj pomalo zaboravljeni specijalitet leskovačke kuhinje. Mi želimo da ga reafirmišemo i ponudimo ne samo danas, nego i budućim gostima. Neizmerno sam zahvalan svim čuvenim kolegama, koji će dan provesti u Leskovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare