Učenici spotom obeležili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

NIŠ

 Učenici OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša na zanimljiv način su obeležili  Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, i u tu čast snimili su video spot sa kadrovima u Komandi Kopnene vojske i na lokalitetu Bubanj.

“Ovaj video spot biće prikazan svim učenicima škole. Spot je preveden i na ruskom jeziku i kroz međunarodni projekat biće prikazan u školi br.11 iz grada Šuja, Ruska Federacija, gde ćemo na taj način upoznati učenike iz Rusije sa našim praznikom i našom zastavom”, kaže Đorđe Bojanić, profesor istorije u OŠ “Bubanjski heroji”.

                                Ova ambijentalna nastava urađena je u korelaciji predmeta istorije, veronauke, srpskog jezika, geografije, biologije i muzičke, likovne i fizičke kulture.

                                Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.

                                “Naš cilj ove aktivnost i video spota je pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji, ali i jačanje kulta nacionalne zastave i da motivišemo sve naše učenike, roditelje i građane gde god oni živeli. Volimo i poštujmo našu zastavu i ne dozvolimo da nas ikad više podele i razjedine, jer jedan smo narod. Vrlo pozitivno, i hvala Bogu da je došlo vreme nacionalnog preporoda, da je Država Srbija pokrenula kampanju povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave kojima se narod poziva da 15. septembra, povodom praznika, istakne Srpske zastave na prozore i pozdravi zastavu”, kaže Đorđe Bojanić.

                             Film su priredili Đorđe Bojanić, profesor istorije, Dejan Jovanović, veroučitelj – montaža filma, Tatjana Cekić, profesor srpskog jezika, Jovana Đokić, profesor muzičke kulture i Ivana Vujić, profesor likovne kulture. U organizaciji ove svečanosti pomogli su i nastavnici Aleksandra Colić, Dušan Filipović, Jovica Zdravković, Danijela Lazarević i Marko Kukureković.

                          Času ambijentalne nastave, na kojem su se ponosno vijorile srpske zastave, prisustvovala je i Verica Radenković, direktor škole koja se u ime škole zahvalila  generalu Milosavu Simoviću, komandantu kopnene vojske.

                          “Na ovaj način učenici su zajedno sa profesorima upotrebili na praktičan način dron koji je škola nedavno dobila od Rotari kluba i lokalne samouprave. Inače naša škola i naši učenici su već poznati javnosti po mnogim filmovima koji su snimljeni a koji za temu imaju istoriju, tako da će dron koji nam je doniran ubuduće biti od velike pomoći prilikom snimanja novih filmova”, kazala je Verica Radenković.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare