Učenici sedmog razreda napravili društvenu igru inspirisanu Prvim svetskim ratom

NIŠ

Istorija je nauka koja mnogim osnovcima zadaje glavobolje jer moraju da se nose sa velikim brojem podataka, sa vremenom o kome saznaju iz udžbenika, događajima koji su odavno obeležili neko doba. Ne retko podatke „bubaju“ i na času ih reprodukuju kako bi izborili neku bolju ocenu. U slučaju učenika sedmog razreda Osnovne škole „Bubanjski heroji“ u Nišu, Uroša Glavaševića, Vukana Vaskovića i Mateju Cekića to ne važi. Oni jednostavno vole istoriju, a ljubav prema ovom predmetu pretočili su u društvenu igru inspirisani događajima i ličnostima iz Prvog svetskog rata. U pomoć im je priskočio i profesor istorije u ovoj školi Đorđe Bojanić koji je samo tu i tamo pomogao.  Igrica spada u igre strategije, zahteva puno razmišljanja, ponekad igrač mora da predvidi i po nekoliko poteza unapred  a krajnji cilj je da pobedi protivnika. Dečaci koji su osmislili igricu kažu da nije neophodno da se poznaje istorija kako bi se igralo, ali dodaju da u toku igre puno toga može da se nauči o Velikom ratu pa je igra i edukativnog karaktera.

                          Na ideju da naprave igricu došli na početku školske godine. Kada su se sreli sa ličnostima koje su obeležile Veliki rat odlučili su da ih „ožive“ i približe vršnjacima, a najbolji način za to bila je igrica. Igricu su osmislili Uroš i Vukan, a kako bi ona bila dostupna svima zadužili su svog druga iz razreda Marija Cekića da je digatalizuje.

                        „Kao polazna ideja poslužila nam je društvena igra koja je nekada bila popularna a zasnivala se na kartama. Došli smo na ideju da napravimo nešto slično, društvenu igru u kojoj bismo koristili tablu i karte, a koja bi pored zabavnog imala i edukativni karakter, te bi igrač mogao da nauči nešto važno kroz igru”, kaže Uroš Glavašević. Dodaje da je za igrače nije nužno da poznaju istoriju, ali će igrajući daznati mnogo zanimljivih podataka iz vremena Prvog svetskog rata.                           

                            Kada je reč o samoj igri, njeni autori kažu da su potrebna dva igrača i dva špila karata,  a cilj igre je pobediti suparničku vojsku i izvojevati pobedu.

                          „Cilj  igre je da se okupira neprijateljska prestonica probijanjem svojih trupa kroz zamišljeno bojno polje. Ova igra je taktička i zahteva puno planiranja i razmišljanja. Sadrži mnoge istorijske ličnosti i lokacije, poput  kralja Aleksandra Karađorđevića, Franca Ferdinanda, vojvode Živojina Mišića, planine Cer, reke Kolubare.  Nismo zaboravili ni herione Velikog rata pa je Milunka Savić u našoj igri dobila posebnu „moć“, a tu je i Nadežda Petrović koja je naše ratnike lečila od tifusa“, objašnjvaju ovi dečaci.

                       Svaka od 46 karata koliko ih za sada ima u špilu ručno je oslikana i ispisana, a taj zadatak je poveren kreativnom Vukanu Vaskoviću.

                       “Svaka karta je posebno osmišljena i ručno rađena. Za samo jednu kartu mi je trebalo dva sata vremena”, kaže Vukan. „Neke od karata sam radio i više puta jer sam se trudio da ličnosti budu što originalnije. Neke od njih ću i popraviti. Igrica nije kompletno završena i čeka nas izrada još nekih 60 karata“, kaže Vukan.

                       Dečaci koji su napravili igricu kažu da neće stati na ovome. Pridružio im se i drug iz razreda Mario Cekić koji će igru digitalizovati, ali imaju u planu  da naprave i kompjutersku igricu.

                       „Ovo je tak početak našeg rada. Za sada smo obradili Veliki rat i dve države koje su bile najvažnije za početak Prvog svetskog rata, Srbiju i Austrougarsku.  Drago nam je da su naši drugovi oduševljeni igrom, čak i oni kojima istorija kao predmet baš „ne leži“, ali ih je privuko način igranja. Na svakoj karti pored slike postoji i odgovarajuči tekst koji igrača usmerava na dalju igru, odnosno da li će povići jedan, dva ili tri poteza, ili će sledeći potez preskočiti. Karte na osnovu položaja u kome se nalaze predstavljaju vojsku u defanzivi i ofanszivi. Neki od njih mogu da budu zarobljeni, ubijeni ili zaraženi tifusom, ali postoji mogućnost da se to promeni odgovarajućom kartom.  Na prvi pogled sve izgleda pomalo složeno, ali kada se igra uvežba postaje zanimljiva“, objašnjavaju dečaci.

                  Zanimljivo je da učenici nisu izostavili ni jedan važan događaj  iz Prvog svetskog rata ali ni jednu ličnost koja ga je obeležila. Tu su bitke na Ceru i Kolubari, povlačenje srpske vojske preko Albanije, boravak vojnika na Krfu, Plava grobnica, probijanje Solunskog fronta….

                “Igrajući ovu društvenu igru možete da naučite dosta o nacionalnoj, ali svetskoj istoriji, generalima koji su se istakli u Prvom svetskom ratu, važne datume i lokalitete gde su odvijale ključne bitke, ali i upoznate heroine poput Milunke Savić”, priča sedmak i dodaje da kroz ovu igru možete i da upoznate neprijatelja Srbije tog vremena odnosno Austrougarsku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare