Učenici napravili prvu kocku supe od organskog otpada  iz kuhinje

NIŠ

“Kuvajmo pametno- spasimo planetu!“, poruka je učenika Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu koji su osnovali Kompaniju „NiFood“ sa ciljem da se tržištu ponudi inovativan, zdrav i ekološki veoma značajan proizvod. Srednjoškolci su u okviru učeničke kompanije osmislili kocku za supu napravljenu od organskog otpada koju će kroz par dana predstaviti na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije.

                  „Želeli smo da napravimo nešto hranljivo, zdravo i ukusno, a i da iskoristimo ono što već imamo. Na taj način bismo doprineli zdravijoj ishrani i ne bismo bacali hranu“, priča Milica ispred učeničke kompanije „Nifood“.

                    Pohađajući školsku praksu uočeno je da ima dosta organskih ostataka hrane, koji se mogu upotrebiti u različite svrhe. Istražujući informacije u cilju rešavanja ovog globalnog problema došlo se do saznanja da se u Srbiji godišnje baci do 770 000t hrane, dok 90 odsto tog otpada  završava na deponijama i emituje GHG, zagađuje vodene resurse, dok sa druge strane najsiromašnija domaćinstva bore da obezbede hranu za sebe.Zbog neadekvatne ishrane veliki je porast broja gojazne dece, ljudi sa dijabetesom i povišenim krvnim pritiskom. Imajući u vidu da se 1 odsto svetske populacije izjašanjava kao vegan jasna je  potreba da ovakvi proizvodi nađu na policama marketa.

             „Analizom i istraživanjem tržišta metodom anketiranja došli smo na ideju da napravimo domaću, zdraviju varijantu kocke za supu sa visokom hranljivom vrednošću, bez dodatnih pojačavača ukusa i aditiva,koja bi bila jedinstven proizvod namenjen svima. Korišćenjem ovog proizvoda se zdravije hranimo a i cirkularna ekonomija dobija na značaju smanjenjem količine otpada koji ne bi ugrožavao životnu sredinu, a prodajom  proizvoda uticalo bi se na razvoj privrede, što je u interesu svake zemlje“, kažu srednjoškolci iz Učeničke kompanije „NiFood“.

               Glavni sastojci proizvoda kompanije „Nifood“ su šargarepa, celer, crni luk, bundeva, paškanat, celer, peršun, lovorov list koji, kao što je opšte poznato, sadrže obilje vitamina i minerala.

               „Naš proizvod je prepun vitamina  A , C, B, folne kiseline, gvožđa, magnezijuma koji kao što vidimo  imaju širok spektar pozitivnih  efekata na zdravlje čoveka. Specifičnost u domenu sirovina predstavlja korišćenje tropa šargarepe i bundeve koji nastaju kao otpadak industrijskom proizvodnjom sokova i predstavljaju svojevrstan primer zaštite životne sredine i održivog razvoja“, dodaju učenici iz „NiFooda“.

             Kompanija NiFood ce sa svojim proizvodom ucestvovati na  Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije koje ce se odrzati u četvrtak, 2. marta 2023. godine u tržnom centru Delta Planet. Pozivamo vas da podrzite ove ucenike koji su ulozili veliki trud i rad, i pokazali ozbiljnost i brigu prema nasoj planeti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare