Gradonačelnik obilazio Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj

LESKOVAC

Gradonačelnik Goran Cvetanović sa svojim saradnicima obišao je Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj i tom prilikom naglasio da ovo odeljenje u 2023. godini raspolaže sa 2,4 milijarde dinara, što je više od trećine ukupnog gradskog budžeta.

„Preko Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj su u prošloj godini poboljšani uslovi rada u mnogim školama i vrtićima, sprovedeni su konkursi za projektno finansiranje u oblasti kulture, informisanja, sporta, socijalne zaštite, realizovane su mere aktivne politike zapošljavanja, mere populacione politike, energetske efikasnosti… Neki od najznačajnijih projekata koji se trenutno realizuju preko Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj, a u saradnji sa Ministarstvom za javna ulaganja, su rekonstrukcija unutrašnjosti Opšte bolnice Leskovac, gde je vrednost preko 32 miliona evra i izgradnja novog gradskog stadiona sa 2,5 milijarde dinara. U narednom periodu nas očekuje i dogradnja Dečjeg dispanzera, vrednosti preko 600 miliona dinara i rekonstrukcija Osnovne škole „Aca Sinadinović“ u Predejanu sa preko 450 miliona dinara. Važno je napomenuti da ovo odeljenje u tekućoj godini raspolaže iznosom od 22,5 miliona dinara namenjenih samo za izradu projektno-tehničke dokumentacije za potrebe grada, što je osnova za sve projekte, kako bi se implementirali u praksi, a koji se sprovode u gradu preko Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj.“

Cvetanoviće se posebno zahvalio i Bojanu Tojagi, koji je, kako je rekao, između ostalog, zadužen i za naše svetinje.

„U ovoj godini nas očekuje i nastavak izgradnje hrama Svetog Simeona u Dubočici, dosad je tu uloženo 52,2 miliona, a ove godine će se uložiti oko 26 miliona dinara. Za rekonstrukciju vrtića u Bratmilovcu iz gradskog budžeta je izdvojeno 50,4 miliona dinara, a prema Ministarstvu građevinarstva je konkurisano za vrtić „Naše dete“, vrednost je preko milion evra, odnosno 126 miliona dinara. Za energetsku efikasnost vrtića „Snežana“ u Grdelici konkurisaćemo kod Ministarstva energetike, vrednost je preko 66 miliona dinara.“

Šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj Saša Mladenović je rekao da je odeljenje kojim rukovodi veoma specifično, sa vrlo širokim opisom poslova, zaduženo za društveni razvoj i pružanje usluga građanima.

„Velika budžetska izdvajanja pokazuju kako lokalna samouprava razmišlja i da ulaže velike napore i finansijska sredstva za celokupan i društveni i ekonomski razvoj grada Leskovca. Radimo na velikom broju projekata koji su finansijski vidljivi, a moram da pomenem i veliki obim poslova koji nisu finansijski vidljivi, uključujući naš Odsek za društvenu brigu o deci i boračku invalidsku zaštitu. Samo prošle godine je doneto 11.145 rešenja u okviru tog odseka, što je oko 43 rešenja dnevno. Sada je i veći obim posla zbog Uredbe o energetski ugroženom kupcu. Planiramo da u 2023. godini odeljenje za projektno upravljanje preraste u projektni centar, gde bismo imali sve podatke o projektima koje gradske institucije realizuju u tekućoj godini. Plan je i da na novom gradskom sajtu bude dostupan i kalendar aktivnosti, u cilju povećanja transparentnosti. Taj kalendar bi sadržao pregled svih aktivnosti u kulturi, socijali, obrazovanju. Namera je da građani u tom kalendaru mogu da vide šta će se sve u gradu dešavati tokom sledećeg meseca“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare