Učenici iz Italije, Turske, Makedonije i Hrvatske sa vršnjacima iz Niša uče o zdravim stilovima života

        NIS

             „Školske aktivnosti i u prirodi“ naziv je Erazmus plus projekta u kome učestvuje i niška Gimnazija „Svetozar Marković“. Ona je  tim povodom ugostila đake i profesore iz Italije čija je škola koordinator projekta, Turske, Makedonije i Hrvatske. Tokom boravka u Nišu, đaci iz drugih zemalja su bili smešteni kod svojih vršnjaka, gosti iz ovih zemalja su pored redovnih aktivnosti u projektu, upoznali i kulturno-istorijske spomenike u Nišu, sam grad ali su posetili i Golubačku tvrđavu, Lepenski vir  kao i prestonicu Srbije. Za njih je, kao i za učenike niške Gimnazije „Svetozar Marković“ bilo izazovno raditi na projektu, upoznati kulturu drugih naroda i njihov stil života. Akcenat u projektu je stavljen na zdrav život i zdrave navike, a finalni proizvod nakon okončanja projekta biće svojevrstan „Vodič za zdrav život“ koji učenici iz svih ovih zemalja zajednički pripremaju.

            „Sve aktivnosti u okviru projekta odvijaju se van škole. Na taj način želimo da ukažemo na potrebu za izlazak dece iz učionica. Na radionicama koje smo organizovali  učenici su se bavili našom životnom okolinom, odnosno koliko ugljen dioksida oslobađamo u atmosferu svojim svakodnevnim aktivnostima, radom, gledanjem TV-a, putovanjima…. Svaka naša individualna aktivnost dovodi do oslobađanja ugljen dioksida, a na taj način svako od nas  utiče na prirodu i okolinu. Da bi smo mi bili zdravi i priroda mora biti zdrava“, kaže Maja  Đorđević, profesorka hemije u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu koja zajedno sa profesorkom hemije Slađanom Jović učestvuje u ovom projektu.

            U okviru jedne od radionica učenici su sami proračunavali koliko ugljen dioksida odlazi u atmosferu na osnovu njihovih aktivnosti u tom momentu, ali su merili i kvalitet vazduha u svojim gradovima.

            „Kao pripremne aktivnosti za projekat merili smo i kvalitet vazduha u našim gradovima. Svi učenici su u svojim gradovima beležili indeks kvaliteta vazduha preko aplikacije na mobilnom telefonu u određeno vreme. Sada ćemo upoređivati kvalitet vazduha na osnovu tih merenja. Gradovi imaju različite geografske položaje pa su tako Niš i Kumanovo  kontinentalni gradovi, dok je Istanbul po svemu specifičan jer je evroazijski grad, a grad iz Hrvatske, Trogir, se nalazi na moru, dok  grad iz Italije, Trevizo, blizu Venecije.Specifična su mesta tako da je moguće uporediti rezultate i razlike. Ono što je moglo unapred  da se vidi je da je grad u Hrvatskoj pored mora stalno bio zelen. Kvalitet vazduha u njemu je odličan, ali su zato Niš i Kumanovo bili stalno u žutoj, narandžastoj ili crvenoj zoni“, objašnjava Maja Đorđević.

            Prema njenim rečima merenje kvaliteta vazduha je važno kako bi smo znali u koje vreme mogu da se obavljaju neke od aktivnosti na otvorenom što svakako utiče na zdrav život i zdrave navike.

            „Ako su gradovi zagađeni onda se preporučuje da te aktivnosti budu u jutarnjim ili prepodnevnim časovima a nikako u večernjim, ali u gradovima gde je to prigodno aktivnosti se mogu obavljati tokom celog dana. U planu je i da nakon ovog projekta naš finalni proizvod bude „Vodič za zdrav život“, ističe Maja Đorđević.

           Učenici iz Niša su svojim vršnjacima ukazali i na to da su sport i sportske aktivnosti važan deo zdravih stilova života. Gosti su se upoznali sa članovima tekvodno kluba  „Asteriks“ a njihov trener Vlada Nikodijević je im je govorio o tome koliko je sport značajan za zdrav život.

           „Naši učenici koji su u ovom klubu a koji su vrhunski sportisti u tekvondou, Iva Petrović, Katarina Uzunović i Mitar Maklenović, su razgovarali sa gostima, upoznali ih sa sportom kojim se bave, njihovim stilom života, navikama, ishrani. Odgovarali su i na pitanja učenika koji su u projektu a posebno kako usklađuju sve svoje obaveze. Nakon toga su svi vežbali tekvondo“, objašnjavaju profesorke Maja i Slađana.

           Gostimi i učenici domaćini učestvovali su u okviru projekta i u pomalo neobičnoj aktivnosti, odnosno tragali su za blagom u gradu.

          „Obeležili smo značajne tačke u gradu koje su oni morali da obiđu u mešovitim grupama. Tako su se upoznavali sa gradom, sa istorijskim i kulturnim  mestima. Za važne informacije o objektima koje su posetili bili su zaduženi naši učenici. Projekat je interaktivan i u svakoj aktivnosti koja se odvijala svi učenici su bili uključeni“, dodala je Maja Đorđević.

            Kao i uvek gosti su oduševljeni prijem svojih vršnjaka. Kažu da im se najviše dopalo gostoprimstvo Nišlija, ali je na drugom mestu kao i uvek hrana.

            „Poenta celog projekta je da deca koja dođu upoznaju našu decu ali i njihovu  porodicu te kakav je porodični život u Srbiji. Isto to važi za naše učenike koji će uskoro hrenuti za Hrvatsku“, zaključuje Maja Đoršević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare