Ministarka kulture u poseti Nišu povodom rekonstrukcije u Narodnom pozorištu

    NIS

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković razgovarala je sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski o projektu dogradnje male i rekonstrukcije velike scene u Narodnom pozorištu u Nišu. Očekuje se da se sa radovima počne u toku aprila, a kada bi trebalo da budu završen nije poznato. Ministarka je izjavila da je po prvi put uzet kredit kod Banke Saveta Evrope za ove namene.

                    „Ministarstvo kulture i informisanja je po prvi put u istoriji države uzelo kredit od Banke Saveta Evrope za poboljšanje infrastrukture u kulturi i adaptaciji prostora koje je pojelo moderno vreme. Jedan od tih projekata je i adaptacija, ali i izgradnja jednog dela Narodnog pozorišta u Nišu. Počeće se upravo od izgradnje male scene. Cene građevinskih radova su izuzetno porasle i morali smo da o tome obavestimo Banku Saveta Evrope, da nam daju dozvolu da se pređe u drugu fazu, odnosno da Kancelarija za javna ulaganja krene u pregovore s firmom koja je prošla na javnoj nabavci. Dobili smo zeleno svetlo i uveravanje da će u toku aprila meseca moći da se krene sa radovima”, kazala je Maja Gojković.

                   U drugoj fazi biće rekonstruisana i postojeća velika scena.

                   “ Očekujemo da nam i Pozorište u saradnji sa Gradom Nišom pomogne, a oni na tome već rade, dajući plan i projekat za radove na velikoj sceni. Iz druge tranše ovog kredita ćemo svakako finansirati radove na velikoj sceni i radujemo se što ćemo skoro u isto vreme obnoviti ovo zdanje koje je hram kulture u Nišu, i da će Grad Niš, ali i čitava država imati još jedno lepo pozorišno zdanje kakvo zaslužuje Grad Niš i 21. vek”,dodala je Maja Gojković.

                     Gradonačelnica Dragana Sotirovski izrazila je svoje zadovoljstvo i istakla da Niš zaslužuje ovakvo nešto.

                     “Ministarka kulture i informisanja nam je donela sjajane vesti, da konačno ovaj hram kulture iz 1936. godine konačno može da očekuje rekonstrukciju velike scene i dogradnju male. Naš projekat, koji je radila Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, je prošao, dobio zeleno svetlo, i mi se zaista tome radujemo, jer mislimo da, kao veliki grad, zaslužujemo tako nešto“, rekla je Sotirovski.

                  Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Milovanović izjavio je da je ovo veliki dan za Narodno pozorište, ali i pozorišnu umetnost u Srbiji i regionu.

                  “Prostor koji svakako nedostaje Gradu Nišu, ali i svim ostalim kreativnim ljudima koji dolaze u Niš i kojima su vrata Narodnog pozorišta otvorena 24 sata. Ono što je takođe dobro jeste, pored izgradnje male scene, koja će biti otvorena za sve mlade ljude, ali i za neka nova pozorišna istraživanja i nove pozorišne izraze, spremnost Ministarstva kulture da uloži u renoviranje velike scene, koja dugo stoji u ovom izdanju u kakvom je sad”, istako je Milovanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare