Mihajlovic: Počinje izgrdanja gasovoda Niš-Dimitrovgrad

   NIS           

Trenutno ne postoji apsolutno nikakvih najava da će biti prekinuto snabdevanje gasom iz Rusije i Srbija uredno dobija 6 miliona metara kubnih gasa Balkanskim tokom svakog dana, istakla je u Nišu ministarka rudarstva i energetike, dr Zorana Mihajlović tokom pesete Nišu. Ona je dodala da Srbija ima i dodatne mogućni kojma bi premostila eventualne probleme u isporuci gasa. Napomenula da je u našoj zemlji juče utrošeno 9,8 m3 gasa, te da je deo energenata povučen iz podzemnog skladišta.

             „Ne postoji nikakva zvanična najava o prekidu dotoka gasa  Balkanskim tokom.Održavamo stalnu komunikaciju sa svim partnerima, tako da to za sada funkcioniše, ali ne samo ka Srbiji već ka svim državama u Evropi. Dakle, gas se transportuje svima kojima je i potreban.

             Ako zbog trenutne situacije u Ukrajini dodje do problema sa dotokom gasa, Srbija ima nekoliko mogućnosti, istakla je Mihajlović. Jedna da gas ponovo preuzimamo preko Madjarske, druga da deo uzimamo iz Banatskog Dvora gde Rusija ima rezerve za 30 dana.

              „Treća mogućnost je i ona poslednja koju smo jedanput isprobali 2009.godine kada je bila ukrajinska kriza sa gasom.To je substitucija gasa nekim drugim energentom.Pripremili smo svaku varijantu jer je prosto takvo vreme i takva situacija.

                Ministarka je još jednom naglasila stratešku važnost gasne interkonekcije izmedju Srbije i Bugarske i gasovoda Niš Dimitrovgrad, koji će, kada bude završen, u septembru sledeće godine, omogućiti Srbiji alternativnog snadbevača i obezbediti veću energetsku stabilnost.

               Mihajlovićka je podsetila da je u strukturi potrošnje gasa u Srbiji 80 odsto potrošnja u privredi i industriji.

L                 „Gas nam je neophodan, a nemamo ga u zemlji.Završavamo dokumentaciju za još jedno skladište i tek kad to budemo imali možemo da kažemo da smo mirni i da imamo gasnu stabilnost“, kazala je Mihajlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare