Cvetanović u Istanbulu, založio se za “istinsku decentralizaciju” lokalnih samouprava

LESKOVAC-ISTANBUL

Smatram da danas više nego ikad, kao lideri udruženja lokalnih samouprava, moramo da zauzmemo čvrst stav i zahtevamo istinsku decentralizaciju, potpuno u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na 18. statutarnoj sednici Generalne skupštine Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistične Evrope (NALAS), kojoj je i predsedavao kao predsednik te asocijacije.

“U tom cilju, računamo na podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, kao čuvara Evropske povelje o lokalnoj samoupravi“, dodao je on, objavljeno je na zvaničnom sajtu grada Leskovca.

U fokusu redovne godišnje sednice NALAS-a je bilo stvaranje otpornih lokalnih samouprava kao odgovor na velike i višestruke izazove sa kojima se ceo svet suočava.

U saopštenju se navodi da j ovo bilo poslednje Cvetanovićevo obraćanje sa pozicije predsednika NALAS-a

On je istakao da je prethodni period bio u znaku velikih potresa na globalnom novou i nabrojao pandemije, ekonomske i socijalne krize, energetske krize kao posledice rata u Ukrajini, negativnih klimatskih promena i dodao da je sve kulminiralno razornim zemljotresom epskih razmera koji je pogodio Tursku.

„Znam da svi mi gradonačelnici na ceo taj razvoj događaj gledamo iz jednog specifičnog ugla i svi se pitamo isto: jesmo li spremni da se suočimo sa tako ogromnim, višestrukim izazovima? Jesu li naši gradovi otporni? Da li nedostaci koji se tiču nivoa decentralizacije u jugoistočnoj Evropi ometaju sposobnosti lokalnih samouprava da igraju značajniju ulogu? Mogu li naši savezi lokalnih samouprava da imaju jasniju ulogu u upravljanju kriznim situacijama? I konačno, pomažemo li jedni drugima dovoljno u teškim vremenima? Možemo li više da učinimo kako bismo podstakli solidarnost i jedni drugima pomogli kada je to najpotrebnije?”, pitao je Cvetanović.

Sednici Generalne skupštine NALAS-a prisustvovalo je i rukovodstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, predsednik Komore lokalnih samouprava Bernd Voringer, kao i generalni sekretar Kongresa, Metju Mori.

Na ovoj sednici, u skladu sa rasporedom rotacije, predstavljeno je novo Predsedništvo NALAS-a.

Funkciju predsednika NALAS-a od gradonačelnika Cvetanovića preuzeo je Mehmet Ergun Turan, gradonačelnik Fatiha u Istanbulu, koji predstavlja Uniju opština Marmara. Prvi potpredsednik NALAS-a postaje Dušan Raičević, predsednik Opštine Bar, koji predstavlja Zajednicu opština Crne Gore. Drugi potpredsednik NALAS-a biće Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke iz Saveza gradova Hrvatske, a treći Emil Dragiči, gradonačelnik Vulkana, koji predstavlja Savez opština Rumunije, navedeno je u saopštenju.

Na 17. Generalnoj skupštini NALAS-a, održanoj 12. maja 2022. godine u Beogradu, funkciju predsedavajuće asocijacije preuzela je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). U ime organizacije, funkciju predsednika NALAS-a je do sada obavljao , predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca.

Cvetanović je u Istanbulu otvorio i konferenciju međuregionalne razmene „Okviri upravljanja na više nivoa – jačanje uloge lokalnih vlasti u energetskom i klimatskom planiranju”.

On je rekao da je NALAS razvio svoj novi Strateški plan 2023-2027, koji je , ocenio je “ambiciozan i realan”.

“Jedan od tri ključna cilja ovog plana je da podrži gradove i opštine jugoistočne Evrope da prerastu u održive, pametne, inkluzivne i otporne izvore za život. U postizanju ovog cilja, energetsko i klimatsko planiranje na lokalnom nivou čini veoma važan aspekt”, istakao je Cvetanović.

On je dodao i da su ” NALAS-ovi decenijski zagovarački napori konačno rezultirati uspostavljanjem dugoročnog sistema podrške članicama Pakta gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i Turskoj u ispunjavanju svojih obećanja u okviru energetskih i klimatskih ciljeva. NALAS će uspostaviti regionalnu strukturu koja će ponuditi help-desk uslugu i olakšati proces izrade opštinskih klimatskih i energetskih akcionih planova”.

U saopštenju se navodi i da je Cvetanović rekao da ” NALAS i njegove članice predviđaju strukturu podrške Paktu gradonačelnika kao prilagođenu pomoćnu službu kojom upravlja NALAS-ov Sekretarijat i koju podržavaju lokalne samouprave članice NALAS-a” a da bi se “osigurao uspeh i dugoročna održivost inicijative”.

“Ona će pružati informacije, ali će omogućavati i tehničku podršku, umrežavanje, promociju ideje Pakta gradonačelnika, podizanje svesti o njoj, zagovaranje i lobiranje, kako na regionalnom tako i na nacionalnom nivou“, zaključio je Cvetanović, dodaje se u saopštenju.(kraj) LJ/MS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare