U zapadnoj Nemačkoj podigli spomenik Karlu Marksu

UNSPECIFIED - CIRCA 1865: Karl Marx (1818-1883), philosopher and German politician. (Photo by Roger Viollet Collection/Getty Images)

GELZENKIRHEN

Komunistički simboli mogli su se videti na ulicama zapadne Nemačke 27. avgusta kada je marksistička partija otkrila kontroverzni spomenik osnivaču komunističkog pokreta Karlu Marksu, piše danas redakcija Radija Slobodna Evropa.

Statua utemeljivača komunizma otkrivena je tog dana u Gelzenkirhenu, bivšem rudarskom gradu na zapadu Nemačke, ispred sedišta radikalne levičarske Marksističko-lenjinističke partije Nemačke (MLPD), pored spomenika osnivača Sovjetskog Saveza Vladimira Lenjina koja je postavljena 2020. godine.

U Gelzenkirhenu su 27. avgusta mogle da se vide i zastave Komunističke radničke partije Turske.

Oko 1.200 ljudi pevalo je komunističku himnu, a neki su mahali zastavama sa srpom i čekićem dok je aluminijumski spomenik visok 2,1 metar otkriven pored postojeće statue osnivača Sovjetskog Saveza Vladimira Lenjina koja je postavljena 2020. Prema MLPD-u, izrada i montaža Marksove statue koštala je 50.000 dolara i finansirana je donacijama.

Radio Slobodna Evropa (RSE) podseća da je Karl Marks (1818-83) bio radikalni nemački ekonomski teoretičar čiji su spisi poslužili kao inspiracija za komunističku revoluciju u Rusiji 1917. godine posle čega je nastao i Sovjetski Savez.

Estonija, Poljska i Letonija su poslednjih dana rušile statue iz sovjetske ere u jeku ruske invazije na Ukrajinu, ali liderka stranke MLPD Gabi Fehtner u izjavi za RSE insistira da se neopravdano povezuju Sovjetski Savez i rat Kremlja u Ukrajini.

“Oni to koriste kao razlog za rušenje spomenika Lenjinu ili Velikom otadžbinskom ratu (Drugom svetskom ratu). Ali (ruski predsednik Vladimir) Putin je u kontradikciji sa socijalizmom, Staljinom i Lenjinom”, tvrdi ona. “Dakle, ovi spomenici treba da ostanu gde jesu.”

Fehtner je rekla da je podizanje Marksovog spomenika važno, bez obzira na to koliko je to polarizujuće, jer “mi volimo da budemo kontradiktorni” i dodala: “Protivrečnost je ono što nas održava u životu i pokreće”.

Lokalne vlasti su 2020. izgubile sudski spor koji je pretio da onemogući postavljanje spomenika Lenjinu.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare