Nezakonit pritisak oko Prajda

BEOGRAD

Platforma Tri slobode pozvala je nadležne institucije da jasno i nedvosmisleno garantuju bezbedno održavanje Evroprajda 2022 u septembru u Beogradu i ocenila da javne poruke predsednika Srbije i mandatarke za sastave nove vlade ne predstavljaju odluku države, već nezakoniti pritisak na nadležnu instituciju da Evroprajd zabrani.

Javne poruke predsednika Srbije i mandatarke o nemogućnosti održavanja Evroprajda 2022 iz bezbednosnih razloga ne predstavljaju “odluku države”, već nezakoniti pritisak na nadležnu instituciju (MUP) da zakazano okupljanje zabrani, što  stvara porazan utisak da država nije u stanju da obezbedi čak ni fizičku sigurnost svojih građana, poručilo je 18 organizacija okupljenih oko platforme Tri slobode.

Nezavisno od toga da li se kao merodavna uzme najava predsednika Republike da će manifestacija biti “odložena ili otkazana”, ili izjava mandatarke da je u pitanju samo “molba organizatorima”, manipulacija ovog pitanja stavljanjem u kontekst ugrožavanja državne bezbednosti i energetske krize podriva osnovna ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, uključujući i pravo na slobodu mirnog okupljanja, ocenili su u saopštenju.

Podsetili su da se ljudska prava i slobode mogu ograničavati samo iz razloga propisanih Ustavom u zakonom propisanoj proceduri, “za šta u ovom slučaju ni predsednik Republike, kao ni mandatarka, nemaju nikakva ovlašćenja”.

“Svaka izjava državnih zvaničnika kojom se obeshrabruje organizacija javnih okupljanja predstavlja neopravdano zadiranje u ovu slobodu”, ocenili su u saopštenju.

Naglasili su i da je, bez obzira da li će nadležni državni organ doneti rešenje o zabrani Evroprajda, šteta  već naneta stvaranjem predstave među građanima da njihova ljudska prava ne zavise od jasno propisanih i predvidivih procedura i zakona, već od nepredvidive i promenljive volje nenadležnih državnih funkcionera.

Platforma Tri slobode pozvala je na solidarnost sa svim građanima i građankama iz LGBT+ zajednice u borbi za ravnopravno uživanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Zajedničko saopštenje potpisale su organizacije Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Beogradski centar za ljudska prava.

Potpisnici su i Trag fondacija. Inicijativa mladih za ljudska prava, Novi optimizam, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Fondacija Slavko Ćuruvija i Centar za praktičnu politiku.

Zajedničko saopštenje potpisale su i CRTA, Catalyst Balkans, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Transparentnost Srbija, Autonomni ženski centar i Partneri za demokratske promene Srbija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare