U Vučju održani “Dani kruške”

VUČJE

 

Nagradu za proizvođača sa najvećom površinom pod zasadom kruške dobio je Božidar Stamenković iz Radonjice, najbolju rakiju od krušaka ispekao je Momčilo Stanković iz Miroševca, a najlepšu gajbicu krušaka izložio je Zoran Rađelović iz Strojkovica.

Na današnjim “Danima kruške” u Vučju nagrađeno je još 10 voćara iz Porečjanskog kraja koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva  i bave se voćarstvom.

U Vučju je drugu godinu zaredom održana manifestacija „Dani kruške“, voću po kojem je ovaj kraj nadaleko poznat. Organizatori su izrazili očekivanje da će manifestacija postati tradicionalna.

Manifestaciju je otvorila pomoćnica gradonačelnika Mina Cvetanović.

„Manifestacijama poput ovih grad Leskovac teži boljoj promociji našeg sela i određenih kultura po kojima su ona poznata. Jedno od glavnih delovanja grada Leskovca u narednom periodu biće upravo polje agrara. Moramo se usredsrediti ka ivnesticijama u opremu, mehanizaciju, u one delove poljoprivredne proizvodnje koji mogu doneti dodatnu vrednost“, rekla je ona, i naglasila da je u tu svrhu ove godine iz gradskog bužeta izdvojeno 40 miliona dinara, i da su svake godine izdvajanja za subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača sve veća.

„Jedna od aktivnosti ALER-a je organizacija poljoprivrednih manifestacija kakva je ova danas, koja je posvećena kruški, voću koje je nadaleko proslavilo Porečjanski kraj. Od kruške mnoge porodice u ruranim sredinama dopunjuju kućne bužete i porodicama u urbanim sredinama“, rekao je direktor ALER-a Bojan Tojaga, i dodao da je ovo treća od pet planiranih manifestacija koje će ALER u 2016. godini organizovati.

 

Inače, procena je da je pod kruškom u ovom kraju oko 260.000 hektara i da svako drugo domaćinstvo ima zasade pod kruškom.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Nebojsa
Nebojsa
4 godine pre

Izuzetno katastrofalno losa cena za ovakvu vrstu voca,koja trazi hemijsku zastitu bar 10 puta u sezoni.
Tako da je sama racunica nikako neisplatljiva,nazalost ljudi vise krce zasade nego sto sade!