U Vranju prošle nedelje počelo suđenje za ugrožavanje sigurnosti Verana Matića, predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara u sudnici

VRANJE-BEOGRAD


U Osnovnom sudu u Vranju počelo je 26. avgusta suđenje četvorici optuženih koji se terete da su nakon boravka predstavnika Stalne radne grupe za bezbednost novinara prostorijama zazidanog OK radija, oblepili centar Vranja plakatima sa fotografijom Verana Matića i tekstom zbog kog je tužilaštvo podnelo optužni predlog za ugrožavanje njegove sigurnosti.

U sudnici su danas izneli odbranu Behar Saliji, Zijadin Iljazi, Ćemal Rahimi i Elvir Iljazi. Svoj iskaz dao je i oštećeni Veran Matić, koji je predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, član Vladine Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara i Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Okrivljeni su naveli da ostaju pri iskazu datom tužilaštvu. Naveli su da ne prepoznaju oštećenog, da se ne sećaju osobe koja ih je angažovala za lepljenje plakata i dala im za to nadoknadu, niti poznaju taksistu koji ih je iz Bujanovca dovezao do Vranja i vratio nazad.

Na pitanja sudije Ankice Đorđević i zastupnice Matića, koji se pridružio tužilaštvu u krivičnom gonjenju okrivljenih, advokata Krune Savović da li im je to prvi put da rade takav posao i čini li im se čudnim da je traženo da lepe plakate noću, okrivljeni su potvrdili da nisu ranije lepili plakate, a da su prihvatili posao misleći da se radi o najavi manifestacije i pevača na takvoj vrsti događaja.

Trojica od četvorice okrivljenih, od kojih najstariji ima 32 godine, ranije su osuđivani zbog krijumčarenja, dok Elvir Iljazi nije do sada osuđivan i priveden je na Horgošu kada se početkom jula iz Austrije vraćao u Srbiju.

“Izvinjavam se što sam upao u ovu stvar. Nisam znao lice koje je bilo na posteru. Niti sam ga video. Bio sam prevaren od lica koje mi je to dalo. Mislio sam da se radi o pevaču”, odgovorio je Behar Saliji na pitanje svog advokata Milana Đorđevića, koji zastupa svu četvoricu optuženih, prepoznaje li Matića.

Saliji je dodao da nije upamtio ime osobe koja im je dala 70 plakata. Potvrdio je da su novac odmah dobili od lica kom su “prihvatili posao” i jedino mu je poznato da mu ime počinje na F.

Prema svedočenju pošto su dobili plakate, zaustavili su posle ponoći taksi koji je naišao i pozvali dvojicu saizvršilaca. Iz Bujanovca su se odvezli do Vranja i zatražili da ih taksista posle dva sata, koliko su procenili da će im trebati za lepljenje plakata, sačeka i vrati.

Na pitanje zamenice Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju Ivane Jovčić da li se oseća ugroženim Matić je odgovorio potvrdno.

“U međuvremenu su se dogodile dve situacije koje potvrđuju stanje osećaja ugrožene bezbecnosti mene i moje porodice. Prvo je suđenje Dejanu Nikoliću i još dvojici ljudi za pretnje i nasrtaj na OK radio, kada je Dejan Nikolić ponovio pretnje, proširujući ih na sve one koji su tada izjavili da se osećaju nebezbedno. To sam protumačio i kao pretnju meni”, rekao je Matić i dodao da je s tim u vezi zajedno sa koleginicom iz JUGpresa Ljiljanom Stojanović dao izjavu tužilaštvu.

Matić je naveo da je dobio i informaciju da policija radi procenu bezbednosti za koleginicu Stojanović i njega imajući u vidu situaciju sa OK radiom i pretnje osuđivanog Vranjanca Dejana Nikolića Kantara.

Na suđenju su danas prisustvovali predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara koji su se usprotivili pretnjama i pritiscima na vranjski OK radio.

Nelegalnom građevinom kojom je nadograđen prostor kladionice Koloseum iza koje stoji Dejan Nikolić Kantar, trenutno u pritvoru, zazidani su prozori OK radija početkom juna.

Izvor: UNS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare