U Vranju predstavljeni rezultati zajedničke akcije „Sava“

VRANJA

Reč je o operativnoj akciji policije zemalja iz regiona koja je pokazala da mogu zajednički da se nose sa problemima poput migrantske krize, organizovanog kriminala, šverca i krijumčarenja, čulo se, u sredu, na skupu koji je održan u Policijskoj upravi u Vranju.

Zemlje učesnice u zajedničkoj operaciji u cilju sprečavanja prekograničnog kriminala su osim Srbije i Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija,  Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i Moldavija, kao i jedan predstavnik Europola.

Akcija je trajala nedelju dana. Organizovana je u skladu sa Programom granične bezbednosti DCAF i u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.
„U akciji su otkrivena tri ilegalna migranta iz Sirije, 427 grama heroina, 5.378 paklica cigareta bez akciznih markica i 2.100 kesica kamagre, gela za potenciju. Za vreme trajanja akcije došlo se do dobrih operativnih podataka koji će dalje biti analizirani“, rekao je Milenko Vukadinović, iz Uprave granične policije Srbije.

On je dodao da je akcija sprovodena od graničnog prelaza Preševo do naplatne rampe „Nais“ na teritoriji tri policijske uprave Vranje, Leskovac, Niš.

Ovo je jedanaesta zajednička operacija koja je sa prethodnim pokazala da je povećano uzajamno poverenje. Ostvareni su operativni rezultati koji su jako dobri i videli smo da policajci iz regiona mogu da rade jedni sa drugima, istakao je direktor DCAF-a Antun Travner.

On je naveo da su zadovoljni i da je akcenat na poboljšanju kapaciteta prekogranične saradnje.

 „To je naš najbitniji cilj i na tome najviše radimo. Da bi se poboljšala prekogranična saradnja pet je bitnih elemenata, pravna podloga Konvencija policijske saradnje jugoistočne Evrope, znanje i iskustvo učesnika, finansijska sredstva i ljudski resursi. Kanali za komunikaciju su četvrti element i poslednji daleko najbitniji peti element je uzajamno poverenje. Razmena iskustava uvek ide u dva pravca“, kaže Travner.

Robert Čepinko iz Europola, šef Centra za suzbijanje krijumčarenja je rekao da u baze dolaze informacije iz 40 zemalja što je u borbi protiv organizovanog kriminala veoma važno.

„Ono što mi vidimo u Europolu što se tiče „balkanske rute“ je da su kriminalci veoma fleksibilni i da svaki dan izmišljaju nove načine krijumčarenja. To je rezultat sve boljeg rada kolega iz regiona i sve više energije, znanja i sredstava koja se ulažu u borbu protiv kriminala“, napominje Čepinko.

Načelnik Policijske uprave Vranje, Igor Živković podsetio je da je akcija „Sava“ trajala od 20. do 27. marta i da je cilj ovakve saradnje suzbijanje svih vidova kriminaliteta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare