Nova generacija cigareta bez duvanskog dima i na tržištu Leskovca

LESKOVAC

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije broj pušača i 2025. godine ostaće gotovo nepromenjen, uprkos stalnom stezanju regulatornog okvira i uvođenju sve većih restriktivnih mera. Vođena ovim podacima, kompanija Filip Moris, rešila je da upravo tim pušačima koji ne žele da prestanu da puše ponudi potencijalno manje štetnu zamenu za tradicionalne cigarete, koja se od ovog meseca može naći i u Leskovcu.

 

Ovaj novi, revolucionarni proizvod kompanije Filip Moris,predstavlja bolja zamenu za konvencionalne cigarete, a baziran je na tehnologiji koja zagreva, a ne sagoreva duvan. Pri tom procesu zadržava se isti nivo nikotina i pravi ukus duvana, ali se eliminišu neki negativni efekti koji nastaju usled pušenja cigareta, poput dima, pepela, neprijatnih mirisa i negativnog uticaja na okolinu, navode u ovoj kompaniji.

 

„Posle 10 godina i tri milijarde dolara uloženih u istraživanja u kojima je učestvovalo 400 vrhunskih naučnika i stručnjaka, u kompaniji Filip Moris osmislili smo nove proizvode koji su potencijlno manje štetni od cigareta, a bazirani su na principu nesagorevajućeg duvana“, rekla je Tamara Stanković, iz kompanije Filip Moris. U ovom trenutku gotovo pet miliona ljudi širom sveta umesto cigareta koristi ovaj alternativni duvanski proizvod, ali cilj kompanije Filip Moris je da jednoga dana, u što skorijoj budućnosti, svi punoletni pušači pređu na ovu i slične bolje zamene za cigarete, dodala je ona.

 

Stručna javnost slaže se da je duvanski dim štetan ne samo za pušače, nego i za njihovu okolinu. Dr Miroslava Nikolić, dugogodišnja profesorka tehnologije duvana na Univerzitetu u Beogradu naglašava da je osnovni problem kod konzumiranja cigareta zapravo proces sagorevanja duvana. „Sagorevanjem duvana stvara se veliki broj štetnih materija koje utiču na zdravlje pušača i njihove okoline. Tehnologija zagrevanja, a ne sagorevanja duvana,  koju je kompanija Filip Moris razvila, funkcioniše tako što uređaji za zagrevanje duvana umesto dima stvaraju aerosol koji u sebi sadrži drastično manje štetnih i potencijlno štetnih jedinjenja u poređenju sa dimom klasične cigarete“, istakla je profesorka Nikolić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare