U Vranju počinju 36. Borini pozorišni dani

VRANJE
Pod sloganom ,,Još uvek odbrojavamo“ u Vranju će biti održana tradicionalna kulturna manifestacija Borini pozorišni dani. Na konferenciji za novinare u Skupštini grada predstavljen je program ovogodišnjih 36. Borinih dana.

,,Program je uslovljen prostorom u kome će predstave biti odigrane, pa su zbog toga odabrani pozorišni komadi manjeg formata“, rekao je direktor Pozorišta „Borisav Stanković“, Nenad Jović.

Manifestacija će biti otvorena prestavom „Ruža uvela“ Jelene Mijović, u izvođenju ansambla „Bora Stanković“ iz Vranja.

,,Veoma sam zadovoljan saradnjom sa vranjskim glumačkim ansamblom, jer je predstava rađena u teškim uslovima. Ovo nije ,,Uvela ruža“ Bore Stankovića, već ,,Ruža uvela“ Jelene Mijović, koja je nastala dramatizacijom Borine pripovetke. Ovo je prvi put da se u Vranju Stankovićevo delo izvodi na književnom jeziku“, kaže reditelj Milan Nešković.

Najavljujući festival, članica Gradskog veća Zorica Jović je rekla da Pozorište postiže izuzetne rezultate u složenim finansijskim i organizacionim okolnostima i ujedno pozvala Vranjance da pogledaju sve predstave i budu deo manifestacije.

Tokom manifestacije publika će biti u prilici da vide predstave pozorišta iz Šapca, Zrenjanina, Lazarevca i Niša, kao i neke komade iz privatne produkcije. Biće prikazan i dokumentarni film o životu i radu prvakinje srpskog glumišta Mire Stupice.

Ministarstvo kulture je za realizaciju predstave vranjskog teatra  izdvojilo milion dinara, dok su za organizaciju festivala grad Vranje i brojni sponzori izdvojili po 400.000 dinara. Selektor festivala je Željko Hubač.

Grad Vranje ove godine obeležava 140 godina od rođenja pisca, a Pozorište 120 godina rada.

Borini pozorišni dani biće otvoreni u petak, 21. i trajaće do srede 26. oktobra. Sve predstave biće izvedene u Domu Vojske Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare