U Vranju održano predavanje o zloupotrebi vatrenog oružja

VRANJE

 

Građani Srbije poseduju između 200 i 900 hiljada komada nelegalnog vatrenog oružja i oko 960 hiljada u legalnom posedu. U poslednjih pet godina u Srbiji je ubijeno 170 žena u porodično-partnerskom odnosu, a njih 57 je smrtno stradalo od vatrenog oružja, čulo se na skupu koji je održan u sali Doma vojske u Vranju.

Ovi podaci su predstavljeni u okviru projekta „Analiza zloupotrebe vatrenog oružja i njegovog uticaja na rodno zasnovano nasilje kroz građansku akciju i javno zagovaranje politike“.

Projekat je uradio Centar za istraživanje javnih politika koji je zajedno sa Odborom za ljudska prava Vranje organizovao radionicu na temu „Zloupotreba vatrenog oružja i rodno zasnovano nasilje – Lični kontekst i lična iskustva“.

„Jedna trećina svih slučajeva nasilja u porodici koja se dešavaju uz upotrebu oružja ili oruđa upravo su izvršena uz upotrebu vatrenog oružja. To je činjenica koja je značajna u kontekstu analize kada se godišnje u Srbiji desi između 40 i 50 slučajeva femicida“, kaže dr Danijela Spasić, stručni rukovodilac projekta.

 

„Za žene koje trpe nasilje samo prisustvo oružja zapravo je pretnja i zato takva žena treba da odlući da progovori i kaže sa čime se suočava“, smatra projektna menadžerka, Tanja Jakobi.

 

Koordinatorka Odbora za ljudska prava u Vranju, Suzana Antić Ristić kaže da je femicid prisutan i u Pčinjskom okrugu, pa i u Vranju. Samo u 2017.godini tri žene su na području okruga izgubile život. Ubistva su izvršena pištoljem.

 

Cilj radionice je bio da predstavnici relevantnih institucija javnog i civilnog sektora razmene iskustva i detaljno se upoznaju sa zakonodavnim okvirom, uticajem prisustva vatrenog oružja u porodici i medijskim izveštavanjem o rodno zasnovanom nasilju.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare