U Vranju održani Sajam pčelarstva i Sajam lekovitog bilja

VRANJE

Niko ne može više da zaustavi Vranje u promociji meda i pčelarstva, rekao je Branislav Nedimović potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede otvarajući, u subotu, u ovom gradu, 4. Pčelarski i 2. Sajam lekovitog, ukrasnog i začinskog bilja i pčelinjih proizvoda.

„Potpuno neosnovano pčelarstvo je bilo dugo godina u zapećku, smatrali su ga kao neku aktivnost uz put, kao neki hobi. Realno, radi se o jednom ozbiljnom poslu, o ozbiljnom biznisu, sa ozbiljnim ljudima. Mogu sad slobodno da kažem, posle svih ovih godina koliko vodim Ministarstvo poljoprivrede, ovo je jedna od najozbiljnijih organizacija koja egzistira na prostoru Srbije”, istakao je Nedimović.

On je istakao da su se pčelarima priključili i oni koji se bave lekovitim biljem i da je ta sinergija neophodna ne samo za pojedinačne poslove, nego uopšte za Srbiju.

„Naš med, biće za ceo svet“, poručio je Nedimović i dodao da će se u Srbiji potruditi da „iseku” sve falsifikatore kako bi sprečili egzistenciju falš meda na našim policama i samim tim povećati cenu našeg domaćeg meda.

On je ocenio da je Savez pčelarskih organizacija Srbije jedan od najboljih u organizaciji u Srbiji, na koji treba da se ugledaju svi.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je ovogodišnji sajam definitivno najbolje organizovan sa više od 70 izlagača i 50 predstavnika na sajmu bilja i najvećim brojem posetilaca koji su došli iz čitavog regiona, Severne Makedonije, Albanije, Crne Gore, Grčke, Turske, Bugarske, Republike Srpske, Hrvatske.

Za prethodne četiri godine ovaj sajam je postao tradicionalan i prepoznatljiv na mapi ne samo poljoprivrednih sajmova već i turističkoj mapi Grada Vranja, naveo je on.

Milenković je pozvao sve pčelare da učestvuju na konkursu koji će se organizovati za sredstva iz Fondacije „Ana i Vlade Divac“. Na raspolaganju će im biti 6 miliona dinara od čega Grad daje 5, a fond milion dinara.

Zahvalio je ministru Nedimoviću i Vladi Srbije na celokupnoj pomoći od 2017. godine za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Grada Vranja i svima koji danas učestvuju na ovom sajmu.

Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS istakao je na otvaranju da je med proizvod koji se najbolje može prodati kod nas i u svetu, jer ima dobru cenu.

Zahvalio je ministru i gradonačelniku Vranja, koji su prepoznali vrednost ovog sajma i rekao da konačno pčelari imaju podršku države.

Sajmovi su održani na platou ispred Sportske hale u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare