U Vranju održana akcija „Daj pedalu raku“ 

VRANJE

Ovo je druga godina zaredom kako grad Vranje učestvuje u akciji. To je još jedan od načina podizanja svesti žena o značaju prevencije u borbi sa karcinomom, rekao je pozdravljajući učesnike ispred zgrade Gradske uprave većnik dr Aleksandar Stajić.

„Ono što me posebno raduje je činjenica da se ove godine okupio veći broj građana i građaniki koji su došli da podrže ne samo akciju „Daj pedalu raku“, već i sve žene koje se bore sa ovom opakom bolešću. Drago mi je da su se i neke od bivših jugoslovenskih republika, kao što su Slovenija, Hrvatska i Severna Makedonija priključile akciji, koja je na ovaj način dobila regionalni karakter“, rekao je dr Stajić.

Načelnik Dnevne onkološke bolnice Zdravstvenog centra Vranje dr Kosta Zdravković je istakao da borba protiv karcinoma nije borba pojedinca, već čitavog društva i da svaki građanin mora da da svoj doprinos merama prevencije.

„Vi ste ti koji morate da nas podržite u borbi protiv raka i da zajedno pomognemo svima kojima je pomoć potrebna. Lokalna samouprava je dala veliki doprinos, jer već četvrtu godinu zaredom zahvaljujući projektu zapošljavanja zdravstvenih radnika mi dobijamo nove ljude. Ove godine dobili smo dva medicinska tehničara obučena za rad sa onkološkim pacijentima, što nam mnogo znači u radu“, istakao je dr Zdravković.

On je dodao da kroz Dnevnu onkološku bolnicu prolaze pacijenti od 20 do 80 godina starosti, kao i da se ta granica, na žalost, sve više spušta.

„Mere prevencije su najbitnije. Kada je bolest već tu i u početnoj fazi može i da se izleči. Karcinom dojke je u 99 posto slučajeva izlečiva bolest. Zbog toga vas molim da se stalno priča o prevenciji, a ne samo ovog jednog dana u godini“, rekao je dr Zdravković.

Podizanjem zastave, označen je početak biciklističke trke, kojom je na simboličan način pružena podrška svim ženama koje sa bore sa karcinomom dojke.

Manifestaciju „Daj pedalu raku 2021“ organizovao je Ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke Banje, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Akcija je organizovana u 30 gradova u Srbiji i regionu u znak podrške ženama obolelim od karcinoma dojke.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare