U Vranju obeležen Dan pobede nad fašizmom

VRANJE

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ispred Spomenika revoluciji u Vranju, održan je komemorativni skup. 

Prisutnima se obratio gradonačelnik Slobodan Milenković koji je rekao da to nije bio samo sukob nacističke Nemačke i njenih saveznika sa ostatkom sveta, odnosno sukob dva velika vojna bloka, već je to bio pokret koji je udario u temelje nezavisnog i slobodoljubivog sveta. 

„A, tamo negde na Balkanu, na raskrsnici puteva, vojnih i političkih, jedan mali narod tražio je svoje mesto pod suncem. Već više puta ranjavan i namučen, srpski se narod našao opet na udaru sila mraka i bezumlja. U godinama koje su usledile, počinjeno je nebrojano zločina. Kragujevac, Kraljevo, Jasenovac, Staro Sajmište, Banjica, ali i Bojnik o kome se malo govori i mnogi drugi… simboli su stradanja naroda koji se od pamtiveka borio da sačuva svoje ognjište, svoje ime i svoju veru“, rekao je gradonačelnik. 

On je kazao da poslednjih godina svedočimo brojnim pokušajima revizije i prekrajanja istorije, čiji je cilj da se umanji značaj Srbije i srpskog naroda u borbi protiv fašista. 

„Istorijske činjenice su potpuno drugačije. Nijedan drugi narod nije toliko stradao kao srpski. I upravo zato, što smo svoju slobodu platili krvlju, mi nemamo drugi izbor od prava da svoju nezavisnost branimo po svaku cenu. Mi nemamo drugi izbor nego da svoju bogatu slobodarsku tradiciju negujemo i čuvamo. I na kraju, nemamo drugi izbor, jer rezervnu otadžbinu nemamo. Na kraju puta, uvek je Srbija“, istakao je Milenković. 

Profesor istorije vranjske Gimnazije Nenad Stojiljković, govorio je o genocidnom karakteru fašističke Nemačke i ogromnim razaranjima u Drugom svetskom ratu.  

Vence i cveće na Spomenik revoluciji položili su predstavnici lokalne  samouprave, Pčinjskog okruga, Vojske Srbije, policije, BIA, Gradske opštine Vranjska Banja, raznih udruženja. 

Učenici vranjske Gimnazije priredili su prigodan program. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare