U Vranju obeležen Dan državnosti

VRANJE

Himnom Bože pravde u izvođenju hora Gimnazije ,,Bora Stanković“ u Vranju, ispred bareljefa voždu Karađorđu, počeo je skup povodom obeležavanja 15. februara, Dana državnosti Republike Srbije.

O značaju Prvog srpskog ustanka i Sretenjskog Ustava iz 1835. godine, govorio je  Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada. On je podsetio i na hrabrost srpskih heroja koji su se borili za samostalnu i uređenu srpsku državu.

,,Predvodnik ustanka vožd Karađorđe Petrović, ispred čijeg bareljefa stojimo, uneo je nemir među Osmanlije. Oko sebe je okupio vojnike i hajduke za rađanje pobuna i revolucija, što je predstavljalo polaznu tačku do postizanja krajnjeg cilja stvaranja moderne države Srbije. Usvojen je Sretenjski ustav, 1835.godine, koji je omogućio da Srbija napravi veliki korak ka pravno konstituisanoj zemlji. Stubovi države u kojoj danas živimo postavljeni su daleko i mi smo ovde da nastavimo tradiciju čuvanja sopstvene zemlje, slobode, suverenosti i teritorijalne nezavisnosti“, rekao je Tričković.

Ovom događaju prisustvovao je narodni poslanik Slaviša Bulatović, predstavnici lokalne vlasti, Pčinjskog okruga, vojske, policije, crkve, javnog i kulturnog života Vranja.

Povodom dana državnosti, Narodni muzej i Istorijski arhiv „31. januar“ u Vranju organizovali su predavanje na temu „Srpska državnost kroz vekove“ koje je održao istoričar dr Ivan Becić.

Potom je u Galeriji Narodnog muzeja, gradonačelnik  Slobodan Milenković otvorio izložbu „Vojno sveštenstvo u oslobodilačkim ratovim Srbije 1804. do 1918“. O ulozi crkve i sveštenstva u usponima i padovima srpske države govorio je Radovan Filipović, direktorArhiva Srpske pravoslavne crkve.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare