U Vranju obeležen Dan državnosti

VRANJE

Svečanim skupom kraj bareljefa voždu Đorđu Petroviću Karađorđu u Vranju je obeležen 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije.

Na svečanosti Himnu „Bože pravde“ i numeru „Ovo je Srbija“ izvela je Sofija Stanković, učenica Muzičke škole „Stevan Mokranjac” u Vranju.

Prigodan govor održao je predsednik Skupštine grada Vranja, Dejan Tričković, koji je ujedno građanima čestitao praznik.

„Naši preci svojom hrabrošću i junaštvom pokazali su kako se bori za slobodu, kako se voli svoja zemlja. Pred mnogo jačim neprijateljem nisu poklekli i odustali. Vodila ih je velika želja da žive slobodni i u svojoj državu. Bili su potpuno rešeni i spremni da se do kraja bore za svoja prava, za slobodu, za svoju državu“, rekao je Tričković.

On je dodao da je obaveza i dužnost svih nas da gradimo budućnost u miru.

„Budućnost koja podrazumeva razvoj i unapređenje kvaliteta života u svim sferama. Potrebno je da težimo napretku lokalne zajednice i da svoje aktivnosti usmeravamo ka tome. U miru i slobodi ništa nije nedostižno i sve je moguće. Zbog toga, a u amanet našim potomcima, moramo sve učiniti da se naš grad i država konstantno razvijaju i napreduju u svim oblastima“, istakao je predsednik Skupštine grada.

Dan državnosti obeležava se u spomen na dva istorijska događaja – 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak u Orašcu, dok je 1835. godine donešen Prvi ustav Kneževine Srbije takozvani Sretenjski ustav, nazvan po današnjem verskom prazniku Sretenje Gospodnje. Ovaj ustav bio je na snazi samo 55 dana jer ga nisu podržale ni velike sile tog vremena, ali ni sam Miloš Obrenović.

Vence i cveće kraj bareljefa voždu Đorđu Petroviću Karađorđu, položili su predstavnici vlasti u Vranju i Pčinjskom okrugu, vojske, policije, boračke organizacije  druge brojne delegacije.

Time su odali počast precima koji su hrabro krenuli u borbu protiv osmanske vlasti i oslobođenje srpskog naroda.

Ovaj značajan praznik nije obeležavan od 1918. do 2002. godine.

U političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije 15. februar smatra se najbitnijim datumom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare