Kako da gradjani aktivno učestvuju u realizaciji projekata iz budžeta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BOJNIK

Po prvi put u opštini Bojnik pozvali su gradjane da konkurišu sa svojim idejama , koje imaju za cilj rešavanje nekog lokalnog problema , za novac iz budžeta.

Predsednika opštine Bojnik Nebojšu Nenadovića pitali smo koja je ideja akcije u koju su uključene neformalne grupe gradjana koje su konkurisale sa sredstva iz budžeta ove opštine.

” Naša ideja je da naši građani, poreski obveznici opštine Bojnik, na neki način uzmu i učešće u raspodeli novca koji opština prikuplja”, kaže Nenadović za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress.

“Mi smo po prvi put ove godine to organizovali i raspisali smo konkurs. Uslovi su bili da te grupe ljudi iz jedne ulilce ili mesne zajednice mogu da se aktivno uključe u rešavanje problema te sredine novcem koja lokalna samouprava prikuplja. Jedini uslov je da ti građani, koji se jave na konkurs, moraju i sami svojim primerom da pokažu, odnosno da imaju izmirine poreske obaveze prema opštini”, objasnio je on.

“Mi smo, kao lokalna samouprava, dali neke ciljeve i zadatke za koje želimo da upravo građani uzmu aktivno učešće u odabiru problema koji bi smo mi rešili. Tu stimulišemo jedan partnerski odnos između građana i lokalne samouprave, a samim tim će i realizacija biti brza. Građani će videti da su uradili pravu stvar za svoju ulicu ili mesnu zajednicu, a mi želimo da, na neki način, vratimo volonterski rad naših građana”, smatra Nen adović.

On veruje da će, zbog svog učešća i svog angažovanja, koje će uložiti u taj projekat, doprineti i da gradjani više, duže i uspešnije čuvaju ” te stvari koje su novina za njihov kraj, jer ih do sada nisu ni imali” .

Na pitanje kakvo je bilo interesovanje Nenadović kaže da je on predložio komisiji da odobri sva četiri projekta prođu, čija je ukupna suma za realizaciju oko 1,1 milion dinara.

“Tako smo mi udovoljili svima koji su se javili na konkurs”, rekao je Nenadović.

U okviru „Projekta trošenja sredstava poreskih obveznika“ u Bojniku su potpisani ugovori sa grupama građana čiji su projekti prihvaćeni, uz uslov da su svi građani iz grupe redovno izmirivale svoje poreske obaveze. Sklopljeno je četiri ugovora sa grupama građana i predviđeno je da se u Đacu izgradi jedan letnjikovac, dok će u Bojniku, Pridvorici i Dragovcu biti postavljeni dečji mobilijari.

Ovi projekti s efinasiraju iz budžeta opštine za ovu godinu, koji iznosi 623 miliona dinara i neznatno je veći u odnosu na budžet za 2020. godinu koji je iznosio 618 miliona dinara.

Ovaj tekst je deo projekta čiju realizaciju je podržala Slavko
Ćuruvija fondacija.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare