U Vranju imali suficit lane od 17,7 miliona dinara, u ovoj godini refinansiraju kredit od 470 miliona dinara

VRANJE

Odluka o završnom računu budžeta grada Vranja za 2021. godinu, kao i rebalans budžeta za ovu godinu usvojeni su na sednici Skupštine grada Vranja u ponedeljak. 

Ukupno ostvareni prihodi i primanja u budžetu grada Vranja i budžetskih korisnika sa prenetim sredstvima iz prethodne godine iznose 3,22 milijarde dinara, dok su ukupni tekući rashodi 3,04 milijarde. 

Na sednici je rečeno da je u prošloj godini ostvaren budžetski suficit od 17,7 miliona dinara. 

U konsolidovanom završnom računu budžeta grada Vranja evidentirana su sredstva u iznosu od 175,1 milion dinara. 

Nenad Tasić, rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije je rekao da ukupni prihodi i primanja, dobijeni konsolidacijom svih budžetskih korisnika ostvareni su 89,52 odsto u odnosu na planirana sredstva, dok su ukupni rashodi i izdaci izvršeni sa 87 procenata. 

Grad Vranje u 2021. godini na ime nenamenskog transfera od republike je dobio 150 miliona dinara. 

Za realizaciju kapitalnih investicija u prošloj godini utrošeno je 596,9 miliona. 

Prihvaćen je i rebalans budžeta za 2022. godinu. 

O tome je gradskim odbornicima govorio većnik zadužen za budžet i finansije Bojan Kostić, koji je istakao da su prilikom pripreme ove odluke prioriteti bili obezbeđivanje finansijske stabilnosti grada i nesmetanog funkcionisanja lokalne samouprave. 

„Rebalansom budžeta prihodi i primanja su projektovani na 2,99 milijardi dinara, a rashodi i izdaci na 3,13 milijardi. Budžetski deficit projektovan je na iznos od 140 miliona dinara, što je 5 odsto prihoda budžeta grada, koji se pokriva neutrošenim sredstvima iz prethodne godine u iznosu od 110 miliona dinara i sa primanjima od zaduživanja u iznosu od 30 miliona dinara“, istakao je Kostić. 

Što se tiče kapitalnih investicija one su zadržane na nivo od 18 odsto u rashodima budžeta grada, kao što je planirano inicijalnim budžetom, dodao je većnik. 

„Projekcija prihoda je na približnom nivou kao i ostvareni prihodi u 2021. godini, a rashodi su veći za oko 140 miliona dinara. U drugoj polovini godine, zbog poskupljena energenata kod budžetskih korisnika predvideli smo veća sredstva za finansiranje u iznosu od 50 miliona dinara. Zbog trenutne situacije, realizacija pojedinih kapitalnih projekata poput rekonstrukcije Sportskog centra i realizacija preostalog dela Komunalnog programa biće odložena za sledeću godinu. Tako će biti ostvarena ušteda od oko 150 miliona dinara, kaže kostić. 

On ističe da je bilo neophodno predvideti i povećanje troškova za završetak započetih projekta poput izgradnje vrtića u naselju Raška, rekonstrukcije vrtića „Dečja radost“, izgradnje dečijih igrališta i rekonstrukcije Kosovske ulice.  

„Priprema se i projektno-tehnička dokumentacija za realizaciju izuzetno značajnog projekta, rekonstrukcije ulice Partizanski put. Rebalansom budžeta predviđena su sredstva za sve prioritetne projekte na teritoriji grada Vranja koji se realizuju u saradnji sa resornim ministarstvima“, rekao je Kostić.  

Gradski odbornici su usvojili i Odluku o refinansiranju postojećih kredita u visini od 470 miliona dinara.  

„Cilj ove odluke je obezbeđivanje boljih finansijskih uslova za finansiranje kredita, tako što ćemo produžiti rok otplate i time smanjiti godišnje obaveze. Na taj način, do kraja ove godine biće ostvarena ušteda od preko 50 miliona dinara na rashodnoj strani, što će dodatno ojačati likvidnost  budžeta  grada“, zaključio je Kostić. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare