Glavobolja zbog tri zadatka, trinoma,  geometrije i procenata

NIŠ

Osmaci su  danas polagali test iz matematike, a na osnovu prvih reakcija najviše problema zadala su im tri zadatka, 18, 19 i 20. U pitanju su zadaci sa naprednog nivoa iz trinoma, geometrije i procenata. Ostali su uglavnom bili na zaokruživanje.

 „Test nije bip težak, čak je, mislim, bio lakši i od probnog završnog ispita. Očekivali smo teže zadatke, ali moram da priznam da sam najviše problema imao sa 19 zadatkom. Traženo je da se izračuna jedna stranica trougla. Data je slika nekog logoa sa geometrijskim figurama među kojima je bio i trougao, a od nas je zahtevano da izračunamo stranicu tog trougla. Počeo sam da radim zadatak ali nisam uspeo da ga završim jer nije bilo uopšte lako“, kaže učenik P.N. iz OŠ „Ratko Vukićević“. Mada nije uradio ovaj zadatak nada se da će imati 18 poena na testu i da će to biti dovoljno da upiše željenu školu, a prva na listi, dodaje, biće Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“.

                Susret sa zadatakom iz geometrije nije bio samo njemu problem. I ostali njegovi drugovi su isti zadatak navodili kao težak, ali su opravdanje nalazili u tome što pripada zadacima iz naprednog nivoa. U istu grupu se našao i zadatak pod rednim brojem 18 koji je mnogima zadao glavobolju.

                „ U zadatku je predstavljena  figura sa koeficijentom „x“. On se dražilo da izračunamo površinu tela i prikažemo je trinomom. Baš je bilo teško. Samo njega nisam uradio“, kaže G.N.

                  Ostale zadatke je uspeo da uradi. Već je konkurisao za specijalizovano odeljenje iz istorije u Prvoj niškoj gimnaziji i na prijemnom ispitu je treći na rang listi. Na kom mestu će se konačno naći znaće tek kada se završi mala matura i dobije konačan broj poena.

                  Poslednji, 20 zadatak na testu odnosio se na procente i po mišljneju malih maturanata ni malo nije bio lak.

                  „Mislim da sam bolje prošao sa matematikom jer mi je test iz srpskog jezika bio teži. Čekam sada da vidim rešenja. Biće valjda dobro jer sam se osim 20 zadatka uradio“, dodaje učenik osmog razreda M.M.

                   Učenisima nije toliko teško palo ni to što su testove rešavali na „napoznatom terenu“ mada je bilo i onih koji su više voleli da rade u svojim školama.

                  „Promenili smo sredinu, nepoznate su nam prostorije, radije sam volela da to bude u mojoj školi gde sam provela osam godina, ali kada smo počeli da radimo test brzo sam zaboravila gde se nalazim tako da nije bilo loše. Nije nas uznemirilo ni to što je do svega ovoga došlo zbog pretnji bombama. Mislim da su se profesori trudli da nam olakšaju celu situaciju tako da niko nije ni pomenuo to zbog čega se nalazimo u drugoj školi“, dodala je učenica A.S.

               Preliminarni rezultati sa završnog ispita biće objavljeni  1. jula, a konačni 5.jula. Nakon toga mali maturanti će 5. i 6. jula popunjavati liste želja.  Konačni raspored po srednjim školama biće objavljen 13.jula.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare