putlocker movies

istanbul escort iptv pulibetpulibet

U Vranju bez organizovanog javnog dočeka Nove godine

VRANJE

Ni ove godine u Vranju neće biti organizovane proslave dočeka Pravoslavne Nove godine. Biće to druga godina za redom kada Vranjanci, neće moći da izađu u centar grada, kao stanovnici drugih mesta u Pčinjskom okrugu, da uz pesmu, trubače i vatromet dočekaju Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Po rečima nadležnih u lokalnoj samoupravi glavni razlozi za izostanak javnog dočeka su nedostatak novca i obeležavanje 31. januara – Dana grada.

 

„Neće biti organizovana centralna proslava dočeka Pravoslavne Nove godine. Usredsredili smo se na kraj meseca, kada obeležavamo značajan jubilej, 140. godina oslobođenja Vranja od Turaka. To je 31. januara i taj datum obeležavamo kao Dan grada Vranja“, izjavio je medijima gradski većnik zadužen za turizam i ugostiteljstvo, Mića Mladenović.

Svi pravoslavni vernici dolazak Nove godine moći će da proslave u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju, gde će tradicionalno u ponoć biti služena Sveta liturgija. Tim povodom, u petak, eparhija vranjska u Sabornoom hramu, organizuje koncert Hora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, sa početkom u 19 sati.

S druge strane, grad Vranje, Turistička organizacija i romska udruženja, u subotu, 13. januara, organizovaće obeležavanje Vasuljice tradicionalnog praznika Roma. To je jedan od najznačajnijih romskih praznika. Biće proslavljen uz trubače, pesmu, igru i grejanu rakiju, a neće izostati i nastup bendova iz regiona. Poseban doživljaj je finalno veče, odnosno Bal Roma, kada će biti izabrani najlepša devojka i najlepši momak godine.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o