U Vlasotincu počeo “Vinski bal”

vinski bal

VLASOTINCE

Ovogodišnji Vinski bal u Vlasotincu, koji je počeo poslednjeg petka u avgustu, potpuno je drugačiji u odnosu na sve prethodne, a sve zbog aktuelnih zdravstveno-bezbednosnih prilika, koje su posledica Kovida 19. Nema stadiona Vinskog bala, nema nastupa poznatih estradnih zvezda, a ni posetilaca koji su znali da zaposednu obale reke Vlasine, gde se tradicionalno održava ova svečanost u čast vina i vinogradara ovog kraja.
Vredni i ljubazni članovi planinarskog društva ,,Morič” potrudili su se da u tri kazana spreme riblju čorbu, kupus i domaću vinogradarsku janiju za sve goste koji su se našli u popodnevnim satima na levoj obali reke Vlasine u delu zvanom Maričkino.

“U goste su nam došli naši dragi prijatelji i planinari iz Gadžinog Hana, Niša, Aleksinca, Donjeg Dušnika, Bosilegrada, Bojnika i Leskovca” – rekla nam je Dragana Zlatković, predsednica PD ,,Morič” iz Vlasotinca.
Uz kazane zatekli smo i mlade kuvare: Lenu i Marka Stojiljkovića.

“Mi smo mladi članovi našeg planinarskog društva, a doveli smo našeg dedu Zorana na ovu lepu manifestaciju i da mu pokažemo da znamo i umemo da napravimo vinogradarsku janiju” – kazali su nam Lena i Marko dok je za stolom sedeo njihov deda Zoran u društvu Pešića i Slobodana.

Lena i Marko Stojiljković


Tradicija nije izneverena kada je bila u pitanju plivanje za vinskim buretom. Prvi na cilj stigao je Janko Veličković iz Vlasotinca, učenik trećeg razreda vlasotinačke gimnazije, koji je se u vodi našao po treći put u želji da prvi stigne do cilja.

Janko Veličković

“Ovo mi je treći takmičarski nastup i, što se ono kaže, treća lepa sreća”, rekao nam je pobednik Janko Veličković, kome je burence uručila direktorka Turističke organizacije Vlasotinca, Nataša Živković Đokić. Treba reći da je u konkurenciji desetak mladića za burencetom plivala i mlada Kristina Daskalović.
U Galeriji Kulturnog centra proglašena je i najbolja karikatura ovogodišnjeg Vinskog bala, a slavodobitnik je Goran Ćeličanin, poznati umetnik iz Varvarina i dugogodišnji prijatelj vlasotinačkih kulturnih poslenika.

Rad Gorana Ćeličanina

“Više godina dolazim u Vlasotince, tamo negde još od 90-tih, kada sam dobio jednu nagradu, pa sve do današnjih dana. Imam mnogo drugara i prijatelja ovde u Vlasotincu i radu ću dolaziti ovde i u vremenu koje je pred nama”, rekao je Ćeličanin.
Najbolju pesmu u čast vina napisao je Milko Stojković iz crnotravskog sela Preslap, koji je prisutnoj publici pročitao najbolju pesmu pod naslovom ,,Vinska pesma”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare