Ministarka Tatjana Matić posetila 31. roštiljijadu

LESKOVAC

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić u društvu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, predsednika skupštine Aleksandra Đurovića, državnog sekretara Žikice Nestorovića i direktora Turističke organizacije Leskovac Nebojše Kocića obišla je 31. Roštiljijadu i porazgoravala sa uposlenicima na štandovima sa roštiljem i tezgama o načinu rada, poseti, problemima… Gradonačelnik Cvetanović je, poželevši dobrodošlicu ministarki, rekao da Leskovac važi za grad bogate istorije, uspešnih ustanova kulture, mnogobrojnih manifestacija, grad raznovrsne turističke ponude, a pre svega, grad gostoprimljivih i srdačnih ljudi.

„Ono što je karakteristika je da se tu pre svega mladi edukuju, da u našim školama, bilo srednjim bilo u Visoko poslovnoj, pravimo nove kadrove, kadrove koji posle rade u čitavoj Srbiji, pre svega u velikim turističkim centima, kao što je Kopaonik, Zlatibor, ali i kada su u pitalju susedne zemlje kao što je Crna Gora, Severna Makedonija, Grčka, Tunis, Malta gde su uglavnom glavni kuvari i gde su najbolji konobari. Ovom prilikom bih se zahvalio što je ministarstvo omogućilo 10 miliona dinara za početnu fazu renoviranja omladinskog odmarališta na Vlasinskom jezeru. Leskovac ima još dva kandidovana projekta i to za izgradnju sportsko-rekreativnog dečjeg parka i proširenja Avantura parka, mini golf terenom i veštačkom stenom za penjanje ukupne vrednosti 23 miliona dinara, te se nadam da će saradnja biti još kvalitetnija i plodonosnija.“

Ministarka turizma Tatjana Matić ocenila je da je upravo Roštiljijada jedna manifestacija koja stavlja Leskovac na vrlo visoko mesto turističke mape Srbije.

„Nekada smo Leskovac zvali Srpski Mančester, bio je to grad tekstila, grad kozmetike, sajamske industrije, danas je on ipak iznad svega poznat po svojoj gastronomiji i po ovoj vrsti turizma koju vi razvijate. Resorno ministarstvo za turizam je posvećeno razvoju turizma u ovoj regiji. Leskovac je, inače, u periodu od 2015 – 2021, dakle zaključno sa ovom godinom, od resornog ministarstva za turizam dobio ukupno 34,5 miliona dinara kroz različite konkurse. Od toga smo samo za organizaciju Roštiljijade za ovih šest godina uložili oko 19,5 miliona dinara. Verujem i da će sredstva u iznosu od 10 miliona dinara namenjenih sanaciji omladinskog odmarališta na Vlasinskom jezeru doprineti da se i turistička ponuda, ali pre svega smeštajni kapaciteti u Leskovcu i okolini Lekovca unaprede i dodala.“

Ministarka Matić je iznela i podatke koji govore „da imamo priliv uvećan u odnosu na prethodnu godinu, devizni priliv od turizma za nekih 35%, imamo skoro 6 miliona noćenja u Republici Srbiji u periodu od januara zaključno sa mesecom avgustom i da su to za nas ohrabrujući podaci. Imamo porast domaćih turista od nekih 50%. Naravno nedostaju nam stranci, to je sve razumljivo, ali je očigledno da ipak naša turistička i ugostiteljska privreda uspela ove godine da se donekle oporavi i da preživi pre svega zahvaljujući domaćim turistima i verujemo da će sledeća godina biti epidemiološki mnogo stabilnija i u tom smislu da ćemo uspeti da se vratimo nekim rekordima koje smo 2019. godine imali.“

Ovom prilikom direktor Turističke organizacije Leskovaca Nebojša Kocić je ministarku upoznao sa turističkim manifestacijama koje ova ustanova organizuje.

Momčilo Conić uči ministarku da napravi pljeskavicu

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i sama se okušala u spremanju pljeskavica, a u tome joj je pomogao profesor i jedan od najnagrađivanijih leskovačkih kuvara Momčilo Conić.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Aleksandar
Aleksandar
2 godine pre

Lane je umro, ali Sojic umro nije. Jedini covek koji nema kravatu i sako je nazalost moj imenjak Aca Bobistanac kvazi karate. Dobro da nije pored sebe poveo ostale teletabise koji ga prate i da pokazu gostima koje su trenerke inn u njegov Leskovac gde je kao dete cesto dolazio na ekskurziju sa skolom. Mislim da ovi majstori rostilja imaju manje masne kecelje od njegove crne puma jacket.