U Vlasotincu održano književno veče ,,Stih za Ogija”

VLASOTINCE

Već drugo godinu za redom, Kulturni centar opštine Vlasotince raspisuje literarni konkurs pod nazivom ,,Stih za Ogija” i to u tri kategorije, za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za afirmisane pisce. Književno veče se održava u znak pijeteta i sećanja na Ognjena Kocića i posle samo jedne godine od kako je zaživeo ovaj kulturni događaj, u drugoj svojoj godini svog postojanja, uspeo je da okupi pored vlasotinačkih đaka i učenike iz Leskovca, Niša, Beograda, Kraljeva, Kruševca, a u konkurenciji afirmisanih pisaca bilo je radova iz susednih zemalja. Radni naslov i tema ovogodišnjeg konkursa bila je ,,Ljubav otvorenog srca”.


Igor Jurić osnivač Fondacije ,,Tijana Jurić”, koji je bio u žiriju ovogodišnjeg konkursa, rekao je da se ,,brinući o bezbednosti dece mi se borimo i za svako dete koje nije više sa nama”, i istakao da svi zajednički treba da radimo na tome, napominjući posebno što takvu akciju podržava i sam predsednik opštine Vlasotince, koji je i sam bio prisutan na književno veče.
– Dobro je da se i kulturom borimo za našu decu, za Srbiju, svi moramo biti zajedno u tome a takvim činjenjem stvaramo i bolje okruženje za sve nas – rekao je Igor Jurić.
Po rečima pisca Todeta Nikolića na konkursu je prispela poezija iz najboljih lirskih radionica iz okruženja, a ravnodušan nije ostao ni Dušan Blagojević, član žirija i predsednik Podružnice društva za srpski jezik Jablaničkog okruga saznanjem da je konkursu stigao izuzetno veliki broj kvalitetnih radova.
Književno veče otvoreno je Šantićevom pesmom ,,Što te nema” u izvođenju Mile Matić i Petra Dimanića a samo veče proteklo je sa puno emocija, i mnogo suza prisutnih u velikoj sali opštine Vlasotince za malim Ogijem, dečaku koji je bio pun energije i želje da sve zna i sve ume da radi i uradi. Posebno impresivan utisak ostavili su učenici 8/4 Osnovne škole ,,Siniša Janić” i to njegovi drugari iz odeljenja, koji su posvetili stih o svom dugaru, o svom Ogiju.
Jovan Spasić, mladi umetnik i nastavnik likovne kulture uručio je Igoru Juriću portret njegove prerano nastradale ćerke Tijane, što je, takođe, pobudilo puno emocija kod svih prisutnih.


U kategoriji učenika osnovnih škola prvu nagradu dobila je Mina Todorović, učenica OŠ ,,8 oktobar” iz Vlasotinca, dok je u konkurenciji učenika srednjih škola najbolje ocenjeni rad bio učenika Stefana Šarića iz vlasotinačke gimnazije ,,Stevan Jakovljević”.
Za pesmu ,,U zvezdarju srca” prva nagrada otišla je u ruke Ivana Gaćine iz Zadra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare