Šta građani juga Srbije dobijaju za svoj novac od RTS-a

NIŠ

Media i reform centar Niš, u saradnji sa Centrom za medijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu i Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizuje seriju tribina i promociju publikacije „Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?“ Tribina u Leskovcu održana je u Centru za stručno usavršavanje i bilo je reči o potrebama i mogućnostima za veću zastupljenost tema od interesa građana juga Srbije zarad ostvarivanja prava na informisanost.

Danijela Vučić, direktorka Media i reform centra, kaže da je rađen medija monitoring tokom jula meseca na osnovu dnevnika u jutarnjem programu i Dnevnika 2, te anketa sa preko 1000 građana Niša, Leskovca, Vranja i Pirota.

„Utvrđeno je da 43,5% južnjaka smatra da RTS ne prepoznaje šta je javni interese njihovog regiona. 38,9% smatra da je juga na RTS-u vidljiv samo u političkim kampanjama i prilikom posete zvaničnika. Da je jug nedovoljno vidljiv na RTS-u smatra 42,8 % ispitanika, a 18,4 % njih misli da je potpuno nevidljiv. Samo 4,4 % građana juga smatra da se o decentralizaciji i ravnopravnom regionalnom razvoju često govori na RTS-u. Ovi podaci itekako otvaraju prostor za dijalog sa Programskim savetom RTS-a, što je nama sledeći korak. Nadamo se da bi na taj način sve one teme koje interesuju građane juga, a nisu politika ili crna hronika, bile prisutnije na javnom medijskom servisu, koji se, kao što znamo, plaća novcem građana.“

Vučićeva kaže da su građani Leskovca izrazili želju da se više prate teme kao što su stranačka zapošljavanja, zaštita životne sredine, neke sportske teme…

Na tribini u Leskovcu govorili su prof. dr Zoran Jovanović, autor publikacije, Danijel Dašić, predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Ivan Grujić, predstavnik Edukacionog centra Leskovac i Vesna Marjanović, narodna poslanica i član Skupštinskog odbora za kulturu i informisanje.

Publikacija je nastala u okviru istoimenog projekta koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x