U Vlasotincu izložba fotografija “Hilandar” i dokumentarni film “Put ka Gori”

VLASOTINCE

U galeriji vlasotinačkog Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija Hadži Nebojše Jankovića pod nazivom ,,Hilandar“. Fotografije su snimljene u periodu od 2010. do 2015. godine kada je Nebojša hodočastio po Svetoj Gori, popeo se na vrh Atosa, a uz to i posetio Hilandar.
On je tri puta boravio na Svetoj Gori, prvi put 1998. godine povodom obeležavanja 800 godina postojanja ove svetinje, zatim 2010. i 2015. godine kada je sa planinarima iz Beograda osvojio vrh Atosa na nadmorskoj visini od 2033 metra. Na ovim pokloničkim putovanjima Hadži Nebojša Janković je snimio preko 3.000 fotografija koje imaju veliku dokumentarnu vrednost.

 • Prošlog puta je u Vlasotincu otvorena izložba fotografija nastalih tokom mog pokloničkog putovanja u Jerusalim, sada su pred vama fotografije sa Svete Gore. Sveta Gora je centar molitve, vrt Presvete Bogorodice i stecište preko 2.000 monaha. Ona za nas ima dvostruki značaj, prvi u smislu vere jer nas približava crkvi i Bogu. Sa druge strane sa Hilandara se širi patriotizam. Sveti Sava je o Svetoj Gori rekao da se „Nijedno mesto na zemlji sa ovim ne može uporediti“ – istakao je Hadži Nebojša Janković.
  Fotografijama je obuhvaćen period obnove Hilandara nakon požara 2004. godine. Tu su: bunar Svetog Save, loza Svetog Simeona Mirotočivog, Krst cara Dušana koji se nalazi odmah preko puta masline koju je car Dušan zasadio 1345. godine, pirga kralja Milutina koja je služila za odbranu od gusara, skita Svetog Vasilija na obali Egejskog mora, planina Atos i putovanje monaha do vrha gde se u crkvi Preobraženja vrši liturgija, tu su i plantaže, voćnjaci i oranice u Savinom polju. Svoje mesto na izložbi su našle i fotografije grčkog manastira Esfigmenai i ruskog manastira Pantelejmon što je od velikog značaja za razumevanje današnjeg duhovnog, ali i vojno-političkog kretanja savremenog sveta.
  Izložbu je otvorila direktorka Kulturnog centra Maja Marković. Ona se zahvalila publici koja je u velikom broju propratila ovo važno kulturno dešavanje, a posebno autoru Hadži Nebojši Jankoviću, koji po drugi put ove godine izlaže u Vlasotincu.
  Pored fotografija posetioci su imali priliku da pogledaju dokumentarni film „Put na Goru“, autora Nebojše Ilića ,,Ilketa”. Film je nastao slaganjem kadrova snimljenih tokom Ilketovog boravka na Svetoj Gori dok je sa svojim kolegama radio na podizanju i obnovi vinograda 2008. godine.
 • Sveta Gora je uistinu Sveta Gora za sve nas. Sa posebnim zadovoljstvom i sa mnogo emocija radio sam ovaj film, a posebno sam ponosan što sam imao priliku da radim na podizanju i obnovi vinograda pre nešto više od 14 godina – rekao nam je autor ovog filma i dobitnik mnogobrojnih priznanja, Nebojša Ilić ,,Ilke”
  Hadži Nebojša Janković živi u Smederevu. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
  Bio je novinar, uređivao je i vodio radio-emisiju „Pravoslavlje vera ljubavi“, uređivao i vodio TV emisiju „Prema čoveku“ na televiziji Smederevo, a povremeno objavljuje putopisne reportaže u „Politici“. Objavio je više knjiga, među kojima su „Hilandarski razgovori“ i „Jerusalim, naš grad“.
  Hodočasti manastire u zemlji i svetu i svoje utiske širokoj javnosti prenosi pisnom rečju i fotografijom. Na izložbu u Vlasotince je upravo stigao iz manastira Palje, posvećenog Vavedenju Presvete Bogorodice, a ovih dana nastavlja put Prokuplja gde se obeležava veliki pravoslavni praznik Sveti Prokopije, što pokazuje koliko je posvećen pravoslavlju i pravoslavnim svetinjama.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare