U vlasotinačkom kraju počela berba groždja

smart

VLASOTINCE


Ovih dana u vlasotinačkoj opštini počela je berba grožđa i to, uglavnom, ranih vinskih sorti. Letošnje julsko nevreme donelo je mnogim vinogradarima u delu Kozaračkog vinogorja ozbiljne probleme izazvane velikom količinom padavina sa gradom koji je u dobroj meri oštetio grožđe u ovom kraju. Jedno je sigurno da očekivanog roda, zbog toga ne može biti, a i sam kvalitet grožđa je u dobroj meri umanjen.
Mlađani Dimitrije Milošević iz sela Gložana sa svojim roditeljima uveliko je bio u berbi u svom vinogradu na vrhu Kozaračke čuke, odakle se pruža predivan pogled na leskovačku kotlinu. Kako je najmalađi bio je zadužen da do traktora prenosi obrano grožđe, a u isto vreme da umornim beračima donese i piće za osveženje.

 • U vinogradu koji ima šest reda dužine oko sto metara i za svoje potrebe beremo grožđe “sovinjon” koji je vinske sorte. Visina šećera, ili,,šire” kao mi ovde kažemo je od 20 -22 vrednosti šećera što je gotovo idealan procenat za spravljanje kvalitetnog domaćeg vina i bez dodatka šećera – upoznaje nas Dimitrije Milošević, berač i nosač grožđa do traktora dok sa lica briše znoj.
  JUGpres: Da li i ti učestvuješ kada se izvode neki radovi u vašem vinogradu ?
 • Naravno da učestvujem, ali za to je, uglavnom, zadužen moj otac.
  JUGpres: A šta, Vi, inače radite ?
 • Za sada ništa, jer nema za mene posla. Završio sam srednju medicinsku školu i nisam uspeo da negde nađem posao.
  JUGpress: I, šta sada imate u planu ?
 • Počeo sam da se spremam za odlazak za Nemačku gde bih radio u svojoj struci medicinskog tehničara. Sve ono što je potrebno za odlazak u ovu zemlju pribavio sam na pravi način, tako da sada samo sledi odlazak – rekao nam je 20-godšnji Dimitrije Milošević, koji očigledno ne vidi svoju perspektivu u zemlji već se uveliko sprema za odlazak u Nemačku.
  Nažalost, jedan od mnogih mladih ljudi koji će svoju životnu sreću potražiti van granica naše zemlje.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare