U Srbiji 160 novoobolelih i još pet preminulih, ukupno 1.060 zaraženih i 28 umrlih

BEOGRAD

U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo još 160 obolelih od korona virusa i pet novih smrtnih slučajeva, saopšteno je danas. Ukupno je do sada 1.060 obolelih od novog virusa i 28 preminulih.

Zamenica direktora Insituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u poslednjih 24 sata testirano 810 osoba od kojih 160 pozitivno.

Ukupno je zasad hospitalizovano 648, a na respiratorima su 72 pacijenta.

Ona je dodala da je zabeleženo i još pet smrtnih slučajeva, da su svi bili muškog pola, prosečne starosti 61,2 godine i da su svi imali pridružena stanja koja su doprinela fatalnom ishodu.

Do sada je u Srbiji, prema njenim rečima, ukupno testirana 4.371 osoba.

Kisić je navela i da je do sada preminuo 21 muškarac i sedam žena, a da je procenat smrtnosti 2,64 0dsto.

„Tokom sutrašnjeg dana održaćemo zajedničke sastanke kriznih štabova da vidimo da li postoji mogućnost da se više omogući prevencija ove bolesti.

Kakve god bile mere i odluke, ne možemo da uspemo ako svako od nas ne preuzme odgovornost u cilju sprečavanja širenja ove infekcije“, izjavila je Kisić i dodala da će narednih dana krenuti intenzivno testiranje.

– Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da postoje situacije kada se neke lične slobode mogu oduzeti u cilju opšte dobiti i zaštite javnog zdravlja stanovništva.

U ovoj situaciji, ograničevanje kretanja u smislu izolacije, samoizolacije, eventualno karantina je regulisano zakonom i ne može se očekivati da će to u traženju prava na slobodu građana naići na uspeh, rekao je Kon na pitanje o mogućnosti da se građani obrate i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Kon je naveo da se građanima, koji se vraćaju u zemlju, meri temperatura i samo onima sa povišenom temperaturom se uzima bris, potom se odvajaju i čekaju rezultat.

Ostali se šalju u samoizolaciju, rekao je Kon.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine Srbije Branislav Blažić (63), koji je bio pozitivan na korona virus, preminuo je danas.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao je danas da građani koji osete simptome koji upućuju na korona virus kao što je suvi kašalj, bol u grlu ili povišena temperatura, treba da se jave najbližem domu zdravlja gde će biti pregledani i biće ili vraćeni u kućnu izolaciju ili upućeni na bolničko lečenje.

Vlada Srbije je saopštila da ukoliko se bude uvodila nova mera o zabrani kretanja 24 sata da će građani biti obavešteni 48 sati unapred.

Izvor : Danas

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare