U SPS davali krv

LESKOVAC

Savet za zdravstvo Gradskog odbora SPS Leskovac u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije i Crvenim krstom organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama SPS Leskovac. Ovom prilikom prikupljeno je 50-ak jedinica.

„Unazad godinu dana nisu moguće akcije dobrovoljnog davanja krvi u Opštoj bolnici, već se radi centralizovano iz Niša“, kao problem vidi ortoped Zoran Todorović.

„Samim tim imamo redukcije operativnog programa i rade se najčešće planovi po programu onih krvnih grupa koje trenutno ima. To nije mnogo ugrozilo pacijente, jer se radi o pacijentima koji su zakazani i koji čekaju na operacije kuka ili kolena. Oni čekaju 4-5 meseci, a desi se da čekaju i šest meseci dok ne dođe potrebna krvna grupa i tu se najčešće radi o ređim krvnim grupama. Koliko sam upoznat, rukovodstvo naše bolnice je podnelo zahtev da se preispita ova odluka ministarstva i da se ponovo vrati Služba transfuzije koja bi radila posao koji je već radila, odnosno bavila se prikupljanjem, obrađivanjem i distribucijom krvi u okviru bolnice, pošto je to lakši način. Mi godišnje na ortopediji imamo oko 400 operacija kuka i kolena i gde uvek imamo 3-4 davaoca za svakog pacijenata, i to je oko 1200 davaoca. U ovom slučaju toga nema, nego dobijamo krv iz Niša, te je manji broj davaoca.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare