Kurti najavio delimično ukidanje taksi za 15.mart

PRIŠTINA

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare saopštio da je Vlada Kosova odlučila da od 15. marta ukine taksu na sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Od 15. marta, se ukida taksa za sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine”. To je kao znak spremnosti za trgovinski ekonomski sporazum sa Srbijom. Pozivamo Srbiju da se obavezuje da prekine kampanju za povlačenje priznanje nezavisnosti Kosova”, rekao je Kurti, prenosi RTK.

On je rekao i da, ako Srbija nastavi prijateljsku kampanju, taksa će biti potpuno ukinuta za period od 90 dana.

“Ako srpska strana pokaže istinsku posvećenost ovoj prijateljskoj kampanji, počevši od 1. aprila 2020. godine, u potpunosti će se ukinuti taksa za period od 90 dana. Ako Srbija ne poštuje volju Vlade Kosova da ukloni ekonomske barijere, onda će Vlada Kosova od 1. aprila početi sa primenom reciprociteta, prvo u oblasti trgovine, a zatim u ekonomskoj i političkoj oblasti”, rekao je Kurti.

Kako prenosi RSE, Kurti je istakao da će EU visoko oceniti odluku kosovske strane o ukidanju takse i da će Kosovu zauzvrat ponuditi liberalizaciju viznog režima pre samita u Zagrebu 7. maja 2020.

Kurti je rekao da će Evropska unija i Sjedinjene Američke Države na početku izaći sa “detaljnim instrumentima koji će nabrojati prednosti istinskog angažovanja stranaka u prevazilaženju trgovinskih, ekonomskih i političkih barijera, mehanizme za precizno evidentiranje mogućih neispunjenja obaveza kod stranaka, kao i nabrajanje posledica za stranku koja ne sarađuje u procesu”.

Inače, Kosovo je krajem 2018. uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a zvanični Beograd je suspendovao svoje učešće u dijalogu do ukidanja ove mere.

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je uveo taksu Srbiji i bio izričito protiv uklanjanja, kazao je da se Kurti predao pred Srbijom.

“Ovo je početak povratka Srbije i Rusije na Kosovu”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare