U Sićevačkoj klisuri počeli radovi na asfaltiranju auto-puta

NIŠ

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je radove na izgradnji Koridora 10, na deonici od Bancareva do Crvene Reke. Na ovom deluauto puta danas je započelo asfaltiranje saobraćajnih traka.

Mihajlović je, u prisustvu direktora “Koridora” i “Puteva Srbije”, načelnika Nišavskog i Pirotskog okruga i gradonačelnika Niša i Pirota, ukazala na to da je Sićevačka klisura, pored Grdeličke, najteža deonica na Koridoru 10.

Ona je rekla da su u pitanju deonice na kojima se radi danonoćno, izrazivši želju da građani naše zemlje budu upoznati s onim što se radi i kojom brzinom se napreduje.

Nakon što ovo završimo, sledi opremanje tunela i do kraja godine imaćemo kompletno gotov Koridor 10, i istočni i južni krak, ukazala je Mihajlović.

Ona je istakla da će u odnosu na 2014. godinu, kada su kroz Srbiju prošla 34 miliona automobila, do kraja ove godine taj broj biti 54 miliona.

Ovo je veoma značajan koridor i tužno je što ga neki pre nas nisu završili. Ove godine imaćemo za 20 miliona više vozila u odnosu na pre četiri godine. Srbija ima odličnu poziciju i to treba da iskoristimo, podvukla je Mihajlović.

Takođe, ona je dodala i da sve studije pokazuju da će završetkom Koridora 10 broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom biti smanjen za 10 do 20 odsto.

Pored toga, vreme prevoza putnika i robe biće skraćeno, a troškovi umanjeni. Sve to doprinosi većem privrednom rastu naše zemlje, rekla je Mihajlović.

Srbija će naredne godine krenuti u izgradnju Moravskog koridora, deonice Koridora 11 od Preljine do Požege, kao i “auto-puta mira” Niš–Merdare–Priština, najavila je Mihajlović i dodala da je za sve navedene projekte završena projektno-tehnička dokumentacija, eksproprijacija i obezbeđena garancija u budžetu.

Pored toga, kako je navela, pregovaramo sa kineskom kompanijom CRBC o potpisivanju komercijalnog ugovora za Fruškogorski koridor i razgovaramo o izgradnji auto-puta Ruma–Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica, rekla je ona.
Direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić rekao je da je ovo jedna od najzahtevnijih deonica na kojoj se radi 24 časa u svim vremenskim uslovima.Babić je izrazio zahvalnost “Aktoru” na kvalitetnom radu, Zorani Mihajlović i resornom ministarstvu na timskom radu i podršci.

Ovaj projekat je za nas važan jer pokazuje da nas država nije zaboravila. Završetkom Koridora 10 spajamo ne samo Niš i Pirot, već i ovaj kraj sa Sofijom i Evropom. A kada završimo i auto-put ka Prištini, s pravom možemo da kažemo da je Niš raskršće na Balkanu, rekla je Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog okruga .

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da je Koridor 10 jedan od značajnijih projekata na teritoriji grada Niša, koji ovaj deo Srbije otvara za nove investicije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare