Uspeh Sanje Petrov o kome se priča

VRANJE

Tekuća 2018. godina za mladu studentkinju Pedagoškog fakulteta, Sanju Petrov ostaće u lepom sećanju. Ona je uspela da u jakoj konkurenciji na Omladinskom muzičkom festivalu u Azerbejdžanu sa koleginicom iz Belorusije podeli treće mesto. Veliki uspeh za Sanju, Vranje i Srbiju koju je predstavljala.

 Po povratku sa takmičenja, Sanja, za Jugpress, puna lepih utisaka objašnjava o kakvom festivalu je reč.

„U pitanju je Omladinski internacionalni muzički festival YOUTHVISION koji organizuje Unija Studentskih Omladinskih Organizacija Azerbejdžana (Azerbaijan Student Youth Organization’s Union) pod okriljem Ministarstva omladine i sporta Republike Azerbejdžan. Cilj takmičenja je otkrivanje talentovanih i kreativnih studenata i rad na njihovim kapacitetima, efikasno organizovanje slobodnog vremena mladih, razvijanje međunarodnih odnosa i razmena studenata u oblasti omladinske politike“.

Iz kojih zemalja su bili učesnici i koliko je takmičara bilo?

 

Uganda (prvo mesto), Moldavija (drugo mesto), Srbija i Belorusija (dele treće mesto), potom Hrvatska, Ukrajina, Rusija, Turska, Azerbejdžan, Sjedinjene Američke Države, Iran, Pakistan, Nemačka, Rumunija, Kazahstan, Litvanija, Letonija, Gruzija, Uzbekistan, Tadžikistan, Italija, Kirgistan, Mađarska. Svaka zemlja je imala po jednog predstavnika, dakle 23 izvođača.

Čime si se predstavila?

Takmičenje je pevačko i njihova zamisao bila da na glavnom događaju svako od nas peva neku poznatu i energičnu pesmu, tako da sam se ja nekoliko dana pre odlaska opredelila za Pink – What About Us. Pored toga smo na probama i radionicama predstavljali kulturu i tradiciju naše zemlje, pa sam kao i moje kolege iz ostalih zemalja otpevala nekoliko naših tradicionalnih pesama, većinom vranjskih.

Kako je došlo do toga da učestvuješ na festivalu?

Milica Janjić, koja je bila predstavnica Srbije kao deo međunarodnog žirija, prošle godine u Sočiju na Svetskom festivalu omladine upoznala se sa organizatorima Youthvisiona. Zbog odlične komunikacije dobila je njihov poziv da bude žiri na festivalu i da odabere nekog pevača koji će predstavljati Srbiju. Mene je kontaktirala po preporuci.

Da li si predstavljla Srbiju?

Tako je, ja sam predstavnica Srbije kao izvođač, a Milica Janjić kao žiri.

Koji uspeh si postigla?

Treće mesto, koje delim sa izuzetnim vokalom iz Belorusije, imali smo po 100 poena.

Da li ti je neko finansijski pomogao da odeš u Azerbejdžan?

Grad Vranje je prepoznao potencijal. Meni i Milici je platio povratne avionske karte do Bakua. Tamo smo imale obezbeđen smeštaj, hranu i prevoz. Obe smo Vranjanke i ovo nam je bila ključna podrška.

Da li si imala pomoć u pripremi za nastup. Ko je bio zadužen za tvoj stajling?

Bukvalno smo odavde krenule samo sa haljinom i matricom za pesmu. Nisam znala da ću tamo imati plesače, šminkera, frizera… Mi smo zvaničnu prijavu poslale 1. maja a pozivno pismo dobile posle tri dana.  Sve do 11. maja nismo znale da li idemo jer smo čekale potvrdu Grada. Krenule smo 19. maja iz Beograda tako da smo bukvalno imale nekoliko dana da spremimo sve, pored svakodnevnih obaveza. YUMCO je donirao haljinu, njihova kreatorka je uz moje predloge odradila sjajan posao. Zbog posete Ambasadi Republike Srbije u Bakuu nisam imala generalnu probu sa plesačima i bukvalno tri sata pred nastup sam uletela u njihovu svlačionicu i dogovorila se oko performansa. Na kraju je sve bila improvizacija koja je iznedrila sjajnu energiju, verovatno je to i ključni faktor zbog kojeg sam osvojila treće mesto.

Šta za tebe znači ovaj nastup?

Ovo je samo potvrda da bi trebalo da se ozbiljnije posvetim pevanju jer je to poslednjih godina meni bio samo hobi i nisam bila sigurna da li je tu moja budućnost. Takođe, do sada nisam imala priliku da budem deo takve produkcije i da imam sjajan tim koji se brine o mom nastupu, zvuku, izgledu. To je onaj rad na potencijalu mladih o kom govore organizatori.

Da li si očekivala nagradu?

Treće mesto definitivno nisam. Najpre, bilo je nekoliko izuzetnih vokala i performansa i pored toga najveći broj učesnika je bio iz Azije, te smo svi nekako očekivali da oni međusobno glasaju jedni za druge kako to obično biva. Sa Balkana smo bili mi i Hrvati. Znala sam da ću biti u prvih deset, bilo bi mi žao da sam bila ispod desetog mesta jer smo se stvarno „iscimale“. Treće mesto nisam očekivala, to se jasno vidi po mojim smešnim izrazima lica kada su članovi žirija od samog početka počeli da nam dele po osam i deset poena.

Da li si i ranije učestvovala na sličnim manifestacijama?

Nisam bila učesnica nekog pevačkog takmičenja do sada. Nastupala sam sa horom jedino na Majskim muzičkim svečanostima u Bijeljini, tamo smo dva puta osvojili zlatnu medalju.

Koliko dugo se baviš muzikom?

Tri godine u bendu Smoking Barrels, sedam godina u horu Daskal. Na žalost, osim vokalno-instrumentalne nastave na Pedagoškom fakultetu nemam ikakvo muzičko obrazovanje.

Ko ti je uzor?

Ne mogu da kažem da mi je uzor ali mi njen rad i energija jesu često motivacija da nastavim sa pevanjem: Tijana Bogićević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare