U Poljoprivrednoj školi jarići , pevac, pas

LESKOVAC

Poljoprivredna škola Leskovac, ovogodišnji domaćin Svetosavskih svečanosti na teritoriji grada, iskoristila je pravo da , u okviru Programa proslave promoviše svoje obrazovne profile, pa je danas organizovala ”Dan otvorenih vrata”.

Trudeći se sve vreme da nadjača zvuke kojima su se oglašavali živi eksponati u holu škole, tačnije jedan pevac, pas i jarad, direktor Dalibor Jovanović je, kroz šalu prokomentarisao da to i jeste ambijent u kome radi Poljoprivredna škola.

“Uveliko smo u Svetosavskoj nedelji, u kojoj smo se, kao ovogodišnji domaćin, trudili da Programom obuhvatimo najrazličitije školske aktivnosti: od sportskih takmičenja, preko konkursa, izložbi i predavanja, do Svetosavskog bala i Akademije, planirane za subotu. Pokrovitelj Svečanosti je grad Leskovac, a mi smo, današnji dan izabrali za predstavljanje profila koje obrazujemo i izlaganje svega onoga što predstavlja osnovu obrazovanja u ovoj ustanovi. Školujemo veterinarske  i poljoprivredne tehničare, pekare i mesare i ova postavka sadrži, kako žive eksponate, koji su predmet nastave, tako i proizvode za čiju izradu se učenici obrazuju”, rekao je on.

Jovanović je zahvalio socijalnim partnerima koji daju podršku funkcionisanju škole i obezbedjuju nesmetano odvijanje praktične nastave.

” Školu trenutno pohadja 200 učenika, što je šest puta manje nego pre nekoliko decenija, ali broj upisanih raste svake godine. Trudimo se da što više promovišemo obrazovne profile, kako bi ova ustanova ponovo zavredela naziv ”škola za budućnost”. Srbija je poljoprivredna zemlja i kadrovi koji se ovde obrazuju su joj itekako potrebni.

Pojedini profili, nekada vrlo popularni, sticajem okolnosti su se ugasili, a za akreditaciju novih, zaduženo je Ministarstvo prosvete, koje već nekoliko godina smatra da su pomenuta četiri Poljoprivrednoj školi dovoljna.

” U vreme kada je u Leskovcu radila konditorska i prehrambena industrija, školovali smo nekoliko odeljenja prehrambenih tehničara, ali je vremenom za njima prestala potreba. Sve manji broj dece, migracije i turbulencije u privredi učinile su svoje, ali verujem da će Poljoprivredna škola ovaj krizni period preživeti i u budućnosti privlačiti pažnju većeg broja osnovaca.

Na izložbi su se našli živina, sitna stoka, poljoprivredni proizvodi sa školske ekonomije, preradjevine od mesa i proizvodi od testa, koji su prezentovali sva četiri obrazovna profila škole.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare