U Pećkoj Patrijaršiji završena proslava 800 godina Srpske pravoslavne crkve, srpski politički predstavnici nisu bili

PEĆ

U Pećkoj Patrijaršiji, drevnom istorijskom i duhovnom sedištu autokefalne crkve srpskih i pomorskih zemalja, odslužena saborna Sveta Liturgija kojom je završeno liturgijsko proslavljanje ovog velikog jubileja , 800 godina Srpske pravoslavne Crkve.

Liturgiju je služio mitropolit Crnogorsko-primorski i Egzarh pećkoga trona Amfilohije uz sasluženje i molitveno učešće 22 arhijereja Sabora SPC, više igumana i protojereja Eparhije Raško-prizrenske i drugih eparhija.

U Svetoj liturgiji učestvovao je hor bogoslova Prizrenske bogoslovije, monahinje Pećke Patrijaršije na čelu sa igumanijom mati Haritinom, više monaha i monahinja i preko hiljadu vernika, među kojima je posebno bilo mnogo dece iz kosovsko-metohijskih enklava.

Mitropolit Amfilohije nadahnuto je besedio o značaju osmovekovnog jubileja Srpske Pravoslavne Crkve koji se pored Žiče, prve srpske Arhiepiskopije obeležava liturgijski i u Pećkoj Patrijaršiji gde je vekovima stolovao najveći broj srpskih arhiepiskopa i patrijaraha, uz svete ćivote i mošti onih velikih sinova Svetog Save koji su obeležili istoriju Crkve.

Nakon Svete Liturgije osveštan je slavski kolač u slavu Svetog Sergija Radonješkog, svetitelja zaštitnika Episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija. Nakon Svete Liturgije arhijereji okruženi većim brojem dece pozdravili su okupljeni narod.

Današnja proslava završena je trpezom ljubavi u manastirskoj trpezariji uz pesmu prizrenskih bogoslova.

Svojom posetom i liturgijskim slavljem u Pećkoj Patrijaršiji Episkopi SPC potvrdili su još jednom jedinstvo u sledovanju putu Sv. Save i njegovih naslednika za koje je Kosovo i Metohija uvek bilo i ostalo srce srpskog pravoslavnog i svetosavskog identiteta, ocenjeno nje .

Sveti Arhijerejski Sabor na poslednja tri redovna zasedanja jednoglasno je istakao da je za Srpsku pravoslavnu Crkvu neprihvatljiva svaka vrsta podele ili priznanja Kosova i Metohije.

Današnjoj istorijskoj proslavi u Pećkoj Patrijaršiji nije prisustvovao niko od srpskih političkih predstavnika sa Kosova i Metohije.

I ovog put se pokazalo da Srpska Pravoslavna Crkva ostaje autentični predstavnik srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i čuvar njegovog jedinstva i vere na temelju koji nam je ostavio Sv. Sava sa svim velikim i svetim arhijerejima naše Crkve.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare