U novom šifrarniku zanimanja i hostese, internet prodavci i disk-džokeji

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BEOGRAD

Od prvog januara u Srbiji je na snazi šifrarnik zanimanja, a među novim poslovima našlo se i programiranje kompjuterskih igara, koje do sada zvanično nije postojalo.

Novim šifrarnikom prepoznati su i kućepazitelj, baštovan, sobarica, čuvar plaže, bebisiterka, kućna pomoćnica, ulični pevač, step igrač, stend-ap komičar, mađioničar, žongler, klovn, akrobata, folklorni igrač i disk-džokej.

Svoju šifru imaju i krotitelj konja, frizer za pse, krovopokrivač, pomoćnik kamenoresca, radnik na kremiranju, batler, somelijer, lovac, uzgajivač svilene bube, hostesa, bioenergetičar, internet prodavac, perač sudova, sveštenik, rabin, teolog, postavljač plakata, ulični distributer letaka, nosač prtljaga, i druga zanimanja.

Imajući u vidu da je nova klasifikacija zanimanja u primeni od 1. januara, od izuzetne je važnosti da se svi korisnici, u prvom redu poslodavci i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ali i drugi subjekti u čijoj je nadležnosti vođenje evidencije u oblasti rada, praćenje i analiziranje rada i tržišta radne snage, kao i planiranje i razvoj ljudskih resursa, upoznaju sa novim konceptom i sadržajem novih šifrarnika da bi ih nesmetano koristili. Pripremljeni su priručnici za primenu šifrarnika i formiran je portal na internet strani Ministarstva rada, odnosno Nacionalne službe za zapošljavanje, u cilju lakše primene novih šifrarnika, postavljanja elektronskih šifrarnika radi lakšeg pretraživanja i da bi korisnici mogli dobiti odgovore na sva relevantna pitanja.

Privredna komora Srbije će narednih dana realizovati nekoliko informativnih sesija u više gradova Srbije kako bi se svi upoznali sa novim šifrarnikom za šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada.

Do usvajanja Šifrarnika u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena zbog dinamičnih promena na tržištu rada koje su uslovile nastanak novih zanimanja i nestanak starih. Stara klasifikacija objedinjavala je nekadašnje stručne spreme i zanimanje u jedno, a sada je to razdvojeno jer se radi o dva različita obeležja radno aktivnog stanovništva.

Pored Šifrarnika zanimanja koji je pripremilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je Šifrarnik nivoa kvalifikacija umesto dosadašnjeg Šifrarnika stepena stručne spreme,jer je donošenjem Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije utvrđen novi sistem za uređivanje nivoa i vrsta kvalifikacija.
Autor: Dnevnik

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare