U Nišu uručeni sertifikati za 19 projekta GIS-a

NIŠ

   Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici u Gradskoj kući je uručio sertifikate o sprovođenju 19 projekata koji će omogućiti da se u 34 lokalne samouprave razviju i unaprede geografski informacioni sistemi. Evropska unija će preko razvojnog programa EU PRO sa dva  miliona evra podržati nabavku softvera i hardvera, i druge računarske opreme koja će pomoći lokalnim samoupravama da stvore preduslove za održivi razvoj. Uz ove alate lokalne samouprave će moći da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju lokalni razvoj i raspolažu resursima, dok će zaposleni u lokalnoj administraciji proći obuke za rad u GIS-u. EU PRO sprovodi i grad Niš. Gosti Gradske kuće bili su i predstavnivi loklanih samouprava kojima su uručeni sertifikati.

                 “Sa Evropskom unijom radimo na velikom broju projekata, jedan deo smo  okončali, a na još većem broju se još radi. Podrška Evropske  unije, Evropske investicione banke  i drugih  evropskih institucija je zbačajna. I kao  lokalna samouprava i kao grad Niš pružamo punu podršku ukupnoj politici naše Vlade  i politici pridruživanja i to je nešto što sam danas posebno istakao u razgovoru sa šefom delegacije EU u Srbiji”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

                  On je dodao da je  Geografski informacioni sistem značajan ne samo za  građane, već i za  privredu.

                    “Na ovaj način dobijamo mogućnost da možemo da planiramo, da  investiramo, da svi zajedno dajemo doprinos razvijanju lokalne samouprave. Mogućnost pristupa informacija je danas jako značajna u svim sferama života, a ovim projektom se pruža puna podrška sa nivoa grada”, dodao je Bulatović.

                      Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici je istako  da je osnovna ideja ovih projekata da se unapredi kvalitet života građana.

                      “Evropska unija već godinama unazad sarađuje se  Srbijom kroz različite projekte koji su u početku ispunjavali najhitnije potrebe građana, a onda su se, u kontiutetu razvijali novi projekti . Danas  govorimo o budućnosti kroz digitalizaciju koja je jedan od najvećih  izazova u smislu naučnih dostignuća, transparentnosti, inovacija,  veštačke inteligencije, otvorenih podataka. Pred nama je  veliki izazov i to je jedan od razloga zašto GIS sada nekome deluje apstraktno, ali je on instrument za upravljanje velikom količinom podataka. Drugi izazov je kako da te podatke iskoristimo  za projekte koji su  namenjeni građanima. To može da bude planiranje, katastar, saobraćaj, turizam”, kazao je Fabrici.

                      On je naglasio da nema boljeg mesta u Srbiji od Niša da se ovi podaci predstave.

                        “Niš je inovaciono čvorište u Srbiji i zato smo odlučili  da ovde podelimo 19 projekata koji su izabrani u tenderskoj proceduri. Oni će se realizovati u različitim opštinama, ali oni imaju zadatak i da razviju partnerstva među opštinama”, kazao je Fabrici dodavši da im je drago da sarađuju sa opštinama koje su spremne za inovacije, a oni žele da podrže sve projekte koji su za dobrobit građana.

                   Mikela Telatini  je istakla da je GIS veoma važan instrument  koji nam  omogućava prikupljanje, upravljanje i deljenje  prostornih podataka i mi  čestitamo dobitnicima sredstava na inovativnosti ideja koje su sada prijavili u okviru konkursa. 

                     „Recimo za mapiranje sistema vodosnabdevanja, za građevinske zone… silne  inicijative koje će nam dati nove mogućnosti. Zahvalila bih se na saradnji, na svim predlozima i želim da vas uverima u veliku posvećenost UNOPSA u realizaciju programa koji će unaprediti i socijalni i ekonomski segment društva jer će to biti dobro i za privredu i socijalnu inkluziju i generalno građane Srbije“, kazala je ona.

                   Korišćenjem ovih projekata lokalne samouprave stvoriće uslove da  unaprede svoju javnu infrostrukturu, prostorno i urbanističko planiranje, promovisanje turističkih potencijala, očuvanje i promovisanje prirodnog, kulturnog i urbanog nasleđa. Konkretno, lokalne samouprave će biti u boljoj poziciji da brzo odgovore na  zahteve građana i investitora. Kroz krajnji rezultat  ovih  intrevencija očekuje se da će se uvećati broj investicija i na kraju otvoriti veći broj radnih mesta. Aktivnosti će se sprovesti u 12 upravnih regiona, a direktnu krosist imaće 67 javnih preduzeća, 14 javnih  ustanova, 13 turističkih organizacija  i preko 7.300 poljoprivrednih gazdinstava kao i mnoga privatna preduzeća.

                   Na sastanku su predstavljena i dva projekta kao primer dobre prakse, a radi se o projektima u Kragujevcu i Leskovcu.

                    Pored sastanka sa gradonačelnikom Niša, Darkom Bulatovićem, ambasador Fabrici je u Nišu posetio NiCat, klaster naprednih tehnologija koji će uz podršku EU sprovesti projekat koji treba da pomogne niškim kompanijama iz oblasti informacionih tehnologija  da izađu na inostrana tržišta.

                    U klasteru su se ambasadoru predstaviti tri IT kompanije koje su uz bespovratna sredstva EU nabavile novu opremu i tako povećala svoju konkurentnost. Posetu Nišu šef Delegacije EU je završio obilaskom Startap centra koji će uz evropska sredstva raditi na podršci u razvoju malih i srednjih preduzeća iz sektora video igara, jednoj od najbrže rastućih industrija u svetu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare