U Nišu slobodna mesta za još 450 studenata o trošku države

NIŠ             

Posle prvog upisnog roka na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu za septembarski upisni rok ostalo je oko 450 mesta za budžetske  i oko 1260 mesta za samofinansirajuće studente.

Ima i 76 mesta za studente koji se upisuju na osnovu afirmativnih mera, a to su studenti sa invaliditetom, deca koja su završila srednje škole u inostranstvu i deca romske nacionalnosti, rekao je na konferenciji za novinare profesor dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu, sumurajući rezultete prvog uspisnog roka.

   On dodaje da drugi upisni rok počinje  2. septembra prijavljivanjem kandidata za polaganje prijemnih ispita. Prijavljivanje traje tri dana, do 4.septembra, a prijemne ispite kandidati će polagati od 6. do 9. septembra. Vreme polaganja prijemnih ispita fakulteti će blagovremeno objaviti. Septembarski rok se završava najkasnije do 19. septembra.

   „ Kada se radi o rezultatima prvog upisnog roka na fakultetima Univerziteta u Nišu rezultati su slični prošlogodišnjim“, kaže prorektor profesor dr Vlastimir Nikolić.

„Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu  bilo je ukupno 5200 mesta, od toga 3250 na budžetu i 1950 za samofinansiranje. Upisalo se 3.500 studenata od toga 2800 na budžetu  i 700 kao samofinansirajući studenti“, kaže Nikolić.

  Prema njegovim rečima, kada se radi o budžetskim mestima, kvota je već u prvom roku popunjena na svim  studijskim programima Filozofskog fakulteta, na Fakultetu sporta i fizičke kulture, potom na Fakultetu umetnosti , zatim na Ekonomskom i Pravnom fakultetu, dok su na Građevinsko-arhitekstonskom fakultetu na studijskoj grupi za arhitekturu popunjena sva mesta, ali ostalo je slobodnih mesta na grupi za građevinu.

  „ Slobodnih mesta na budžetu ima na  Prirodno-matematičkom fakultetu skoro na svim grupama osim na studijskom programu za računarske nauke gde su sva mesta popunnjena“, dodaje prorekror profesor dr Vlastimir Nikolić.  „Slobodnih mesta na budžetu ima i na Fakultetu zaštite na radu, na Pedagoškom fakultetu u Vranju, na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu. Na Mašinskom fakultetu ima mesta za budžetske studente  na studijskom  programu mašinsko inženjerstvo dok  na studijskom programu inženjerski menadžment ima samo još mali broj mesta za samofinansirajuće studente“.

  Srednjoškolci koji žele da upišu Elektronski fakultet moći će to da učine samo kao samofinansirajući studenti , a mesta ima samo  za još tridesetak kandidata.

    Na Ekonomskom fakultetu  ima 300  mesta za samofinansirajuće studente, a nešto manji broj samofinansirajućih studenata moći će da upiše i Pravni fakultet.

   „ U prvom upisnom roku popunjena su i sva mesta na integrisanim studijama medicine na Medicinskom fakultetu, ali  ima još po nekoliko mesta na integrisanim studijama stomatologije i farmacije kako za budžetske tako i za  samofinansirajuće studente“, dodaje Nikolić.

   Poljoprivredni fakultet u Kruševcu koji ove godine upisuje drugu generaciju studenata moći će u septembru da upiše još 52 studenta.

 „Što se tiče Poljoprivrednog fakulteta za 105 mesta, 75 na budžetu i 30 samofinansirajućih na sva tri studijska programa, prijavilo se 53 studenta, a ostalo je mesta za još 52 studenta. Sva budžetska mesta popunjena su samo na voćarstvu i vinogradarstvu, inače na ratarstvu i povrtarstvu i stočarstvu ostalo je mesta i na budžetu i za samofinansiranje“, zaključuje prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu profesor dr Vlastimir Nikolić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare